2007-11-25 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Νέες πιέσεις στη Σερβία.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2007 6
Kαι νέα πίεση προς τη Σερβία εν όψει των εξελίξεων στο Κόσοβο..
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κ. Κάρλα Ντελ Πόντε, έδωσε διορία στη σερβική ηγεσία μέχρι τη Δευτέρα (!) για να παραδώσει τον πρώην αρχηγό του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος καταζητείται εδώ και 12 χρόνια.
Σε συνέντευξή της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Μπέτα", η κ. Ντελ Πόντε δήλωσε ότι, κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι με τον κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον κ. Μπόρις Τάντιτς, τους ανέφερε, επί λέξη, τα εξής: "Σας δίνω μερικές μέρες ακόμη, αλλά, εάν μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ο Μλάντιτς δεν βρίσκεται στη Χάγη η έκθεση προόδου για τη Σερβία θα είναι αρνητική"..
Η κ. Ντελ Πόντε, "αν και αναγνωρίζει ότι η σερβική ηγεσία βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου", επισημαίνει ότι, είναι "αντίθετη με την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τη σύλληψη του Μλάντιτς".
Στην ερώτηση εάν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μλάντιτς η κ. Ντελ Πόντε υποθέτει ότι "κρύβεται κάπου στο νέο Βελιγράδι όπου είναι εύκολο να μείνει κάποιος απαρατήρητος".
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Βροχή μετεωριτών στον ουρανό της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2007 0

Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας!
Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα, που, σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ, θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα.
Το φαινόμενο αυτό, που θα είναι ορατό από τη χώρα μας το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, λέγεται Διδυμίδες και χρωστάει την ονομασία του στο γεγονός ότι τα μετέωρα θα φαίνεται ότι πέφτουν στον ουρανό προερχόμενα από την περιοχή, όπου βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2007 2
Ένα χρόνο μετά από την Τακτική Συνέλευση, που έβαλε στο τιμόνι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) νέα πρόσωπα και στόχους, παράλληλα με την εφαρμογή του νέου εκτελεστικού Νόμου ήρθε η ώρα του πρώτου απολογισμού.Η πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου με τα Συντονιστικά Συμβούλια των επτά Περιφερειών του ΣΑΕ θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης, σε μία πανηγυρική έναρξη των εργασιών, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη, του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της εκκλησίας και των Τοπικών αρχών της πόλης.
Πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ με τα Συντονιστικά Συμβούλια των επτά Περιφερειών
Οι εργασίες της συνεδρίασης ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου με εισήγηση του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη, ενώ θα εξεταστούν σημαντικότερα θέματα όπως αυτό της υποστήριξης της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας στον απόδημο Ελληνισμό και αυτό της Νεολαίας.Την Κυριακή το ενδιαφέρον των συνέδρων θα εστιαστεί στο θέμα της δραστηριοποίησης των Φίλων του ΣΑΕ και των Δικτύων των Περιφερειών, ενώ στη συνέχεια θα εξαχθούν και τα γενικά συμπεράσματα της συνεδρίασης. Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 2η τακτική συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ για το 2007, κατά την οποία τα Μέλη του προεδρείου θα έχουν διαδοχικά συνεργασία με τον κ. Κασσίμη και το Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Κυπαρισσίδη και το Προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Και νέα πρόκληση..

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2007 4
Προκλήσεων συνέχεια από τις αρχές των Σκοπίων με θύμα αυτή τη φορά την Eλληνική Εθνική Ομάδα Σκοποβολής!

Οι τελωνειακές αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευσαν –χωρίς να δώσουν κάποια συγκεκριμένη εξήγηση- τη διέλευση στην ελληνική αποστολή της σκοπευτικής ομοσπονδίας (συνολικά 33 άτομα) που κατευθυνόταν στο Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες σκοποβολής.Στο τελωνείο των Ευζώνων, οι αστυνομικοί στον έλεγχο διαβατηρίων δήλωσαν στα μέλη της αποστολής ότι δεν μπορούν να περάσουν καθώς, όπως είπαν, πριν από λίγο καιρό δεν είχε επιτραπεί από τις ελληνικές αρχές η είσοδος της Εθνικής Ομάδας Χάντμπολ Νέων της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, για τους αγώνες Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Η ελληνική ομάδα υποχρεώθηκε να μεταβεί στη Σερβία μέσω Βουλγαρίας, φθάνοντας με πολύωρη καθυστέρηση στο Βελιγράδι.Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στα Σκόπια, καθώς το νέο αυτό επεισόδιο εντάσσεται στη γενικότερη επίδειξη προκλητικότητας από το γειτονικό κρατίδιο στο χώρο του αθλητισμού, όπου επιδιώκει να παρουσιάζεται και να συμμετέχει σε αγώνες ως «Μακεδονία».
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Καθυστερεί η μεταφορά του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης 6 μήνες για 250 μ. δρόμου!

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007 1
Το νωρίτερο το Μάη του 2008, αντί για τις αρχές του έτους, όπως ευελπιστούσαν οι αρμόδιοι, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης και θα μπει «λουκέτο» στον προβληματικό ΧΥΤΑ στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης .
Αν και τα έργα κατασκευής του βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους, οι εργασίες που πραγματοποιεί η «Εγνατία Oδός» για την κατασκευή γέφυρας στον κλάδο της που οδηγεί στις Σέρρες και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα παρακωλύουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ πριν από τον ερχόμενο Μάη.
O δρόμος που κατασκευάζει ο Σύνδεσμος OΤΑ και ο οποίος θα συνδέει τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, συνολικού μήκους 5.300 μέτρων, με μεγάλη κοιλαδογέφυρα, περνάει κάτω από την υπό κατασκευή γέφυρα της Εγνατίας οδού μεταξύ Δορκάδας και Ασσήρου.
Το αποτέλεσμα είναι πως για 250 μέτρα δρόμου τα έργα δεν μπορουν να ολοκληρωθούν, γιατί η ''Εγνατία Oδός'' κάνει εργασίες για τη στήριξη της γέφυρας!
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Η χθεσινή αποκάλυψη του Greece-Salonika αρχίζει ήδη να επιβεβαιώνεται!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2007 14
Mόλις μια μέρα μετά τη χθεσινή μεγάλη αποκάλυψη του Greece-Salonika ήρθαν τα πρώτα γεγονότα που αρχίζουν να την επιβεβαιώνουν!
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI ) του Αλί Αχμέτι, χαιρέτισε την προχθεσινή επίσκεψη στα Σκόπια του ειδικού εκπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς και έκανε γνωστό επισήμως το αίτημά του για συμμετοχή εκπροσώπου από την αλβανική εθνική κοινότητα, στην ομάδα της χώρας που χειρίζεται το ζήτημα της ονομασίας!
«Ως πολιτικό κόμμα που κρατά υπεύθυνη στάση στα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, τασσόμασταν ανέκαθεν και συνεχίζουμε να τασσόμαστε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο μακροχρόνιο πρόβλημα της ονομασίας.Είμαστε πεισμένοι ότι ο πολυεθνικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας αποτελεί το θεμέλιο για την οικοδόμηση μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι στα ανώτατα κρατικά θεσμικά όργανα που χειρίζονται θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της αλβανικής εθνικής κοινότητας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου του DUI που εξέδωσε χθες βράδυ.
«Το DUI ζητά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία να συμπεριληφθούν και εκπρόσωποι των Αλβανών της χώρας, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί η κρατική συναίνεση και η ενότητα μεταξύ όλων των εθνικών κοινοτήτων της χώρας, αναφορικά με την επίλυση του ανοιχτού ζητήματος με την Ελλάδα.Παράλληλα, ένα τέτοιο γεγονός θα συμβόλιζε την εσωτερική εθνική συνοχή σχετικά με ζητήματα που απειλούν την ευρωατλαντική προοπτική της Μακεδονίας», καταλήγει η ανακοίνωση..
Οι εξελίξεις για τις οποίες μιλούσαμε χθες ήδη έχουν ξεκινήσει..
Εν τω μεταξύ,οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται κατευθείαν απ΄το Κόσοβο,μιλούν για κύρηξη ανεξαρτησίας στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Οι κάτοικοι της περιοχής,κυρίως στην πολύπαθη Μιτροβίτσα,προετοιμάζονται για συγκρούσεις οι οποίες θεωρούνται αναπόφευκτες κυρίως στο Βόρειο τμήμα του Κοσόβου όπου και-σύμφωνα με πληροφορίες μας- ήδη δραστηριοποιείται η Σέρβικη παραστρατιωτική φρουρά του Τσάρλς Λαζάρ("Τσάρος Λάζαρος")με 4000 Σέρβους βετεράνους και εμπειροπόλεμους στρατιώτες..Η επίσημη Σερβία βέβαια έχει δηλώσει (μέσω του υπ.Αμύνης) την απόφαση της για μη χρήση βίας αλλά η επίσημη Σερβία θα είναι αυτή που θα μιλήσει για "παραστρατιωτικούς που δεν ελέγχονται απ΄την ίδια" μόλις ξεκινήσουν οι ταραχές.
Χθες,με ότι μπορει να σημαίνει αυτό,αντιπροσωπεία της UNCHR,ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιθεώρησε τα νοσοκομεία της ΠΓΔΜ και τις υποδομές του κρατιδίου ως προς την υποδοχή προσφύγων!Η UNCHR δε συνηθίζει τέτοιου είδους επιθεωρήσεις παρά μόνο όταν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο συγκρούσεων και υποδοχής προσφύγων.
Στην Ελλάδα κανείς "υπεύθυνος" ή ΜΜΕ δεν ενημερώνει τον κόσμο για το τι πρόκειται να συμβεί σε λίγο στην περιοχή μας.
Σε λίγες μέρες όμως-όπως γίνεται πάντα σ΄αυτές τις περιπτώσεις- όλοι θα "πεφτουν απ΄τα σύννεφα"..
*(Προστέθηκε 5/12/07, 23:55')
..Σήμερα ο Αλεξάνταρ Σίμιτς,
σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόιλαβ Κοστούνιτσα
έκανε λόγο πρώτη φορά ευθέως για πόλεμο..Συγκεκριμένα δήλωσε στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι «όταν δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Χάρτα του ΟΗΕ, όταν κάποια χώρα συνεχώς απειλείται με πόλεμο, τότε δεν της μένει τίποτε άλλο από τον πόλεμο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Επίσης ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver.com,δήλωσε πως "η ανακήρυξη θα έρθει σε λίγο χρόνο μετά τις 10 Δεκεμβρίου", τοποθετώντας τον χρόνο "για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο".
Διπλωματικές πηγές της συγκεκριμένης ιστοσελίδας πάντως αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ανεπίσημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να πείσουν τους Κοσοβάρους Αλβανούς να αναμένουν τουλάχιστον τις σερβικές προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις 20 Ιανουαρίου και τις 3 Φεβρουαρίου.

*Το Greece-Salonika -για τους "ενδιαφερόμενους"- θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις παρά τις ανώφελες απειλές που δέχτηκε.

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

2 θέσεις μακρυά απ΄την κορυφή στα τυχερά παιχνίδια..

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2007 4
Τρίτη παγκοσμίως (!) στην κατά κεφαλήν δαπάνη για τυχερά παιχνίδια είναι η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα Lottery Benchmarking Analysis 2006 της Media & Entertainment Consulting Network (MECN).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2006 οι Ελληνες δαπάνησαν το 2,05% του ετήσιου εισοδήματος στον τζόγο, ενώ ο μέσος όρος κυμαίνεται μόνο στο 0,5%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, με ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη 1.791 δολ., στη δεύτερη η Μασαχουσέτη των ΗΠΑ με 706 δολ. και στην τρίτη θέση η χώρα μας με 590 δολ...

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που επικαλείται η MECN δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες στα καζίνο και το Ιnternet, αλλά μόνο τα τυχερά παιχνίδια των επίσημων εταιρειών στοιχηματισμού, όπως είναι ο ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, η Hong Kong Jockey Club και η Massachusetts Lottery.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Αποκάλυψη του Greece-Salonika

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007 12
Η αποκάλυψη έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στην αναπόφευκτη πλέον διακύρηξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η οποία στάση θα αλλάξει οριστικά πολλούς από τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το Greece-Salonika είναι σε θέση να γνωρίζει την οριστική απόφαση,που έχει πάρει το Υπ.Εξωτερικών,με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού φυσικά αλλά και με τη συναίνεση του Γ.Παπανδρέου,
να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου!
Ήδη ο νικητής των πρόσφατων εκλογών του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι έχει δηλώσει ότι θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία, "την επομένη της 10ης Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη η διπλωματική αναφορά για την πορεία των διαπραγματεύσεων"..
Βέβαια αυτό δεν θα συμβεί στις 11/12 αλλά σίγουρα θα συμβεί πριν τον ερχόμενο Μάρτιο.Μεγάλες εφημερίδες της Δύσης πάντως,όπως η Herald Tribune-σε φύλλο της 24/9/07, http://www.iht.com/articles/2007/09/24/news/balkans.php#end_main -έχουν προεξοφλήσει,εδώ και μήνες, πως η ημερομηνία αυτή θα είναι η 11 Δεκεμβρίου,μάλλον όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα λόγω των προεδρικών εκλογών της Σερβίας στις αρχές Φεβρουαρίου..

Ποιά είναι όμως τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κύκλοι του Υπ.Εξωτερικών και οδηγούν την Ελλάδα σ΄αυτή την απόφαση.

1)Η μη αναγνώριση του Κοσόβου θα δημιουργήσει για την Ελλάδα άλλο ένα κρατίδιο-μετά την ΠΓΔΜ- στην καρδιά της Βαλκανικής που η ίδια,σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο,δεν αναγνωρίζει, με όλους τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει για τη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις της περιοχής..

2) Το ζήτημα της ονομασίας και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει,εδώ και χρόνια,οι συνομιλίες με τους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων.Όσο κι αν ακούγεται παράξενο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπόγειο δίκτυο επαφών του Ελληνικού κράτους με την ηγεσία των Αλβανών τόσο του Κοσόβου όσο και των Σκοπίων (κ.Θάτσι και κ.Αχμέτι),με τους οποίους οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και οι οποίοι είναι κατά πολύ διαλακτικότεροι απ΄ότι οι Σλαβομακεδόνες.Οι παρενέσεις της Ελληνικής μυστικής διπλωματίας θα έχουν ως αποτέλεσμα-το αμέσως επόμενο διάστημα-την πίεση των Αλβανών των Σκοπίων προς την κυβέρνηση του Κρατιδίου για τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες με την Ελλάδα.Έχοντας ώς δεδομένη την περαιτέρω ισχυροποίησή τους -μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου- και τη μετατροπή τους σε-τουλάχιστον- ισότιμους εταίρους των Σλαβομακεδόνων στην κυβέρνηση του κρατιδίου,η Ελληνική πλευρά προσπαθεί αυτή τη φορά να προλάβει τις εξελίξεις..

3)Η μελλοντική ύπαρξη μιας μεγάλης Αλβανίας θεωρείται σχεδόν απίθανη από κύκλους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εταίρων της και σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους αλλά στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι το αθέμιτο.

4)Η Ελλάδα μετά την μη αποστολή στρατιωτών της στο Ιράκ και την αναβάθμιση των σχέσεων της σε γεωπολιτικό επίπεδο με τη Ρωσία ψάχνει ένα τρόπο να "χρυσώσει" το χάπι απέναντι στις ΗΠΑ οι οποίες δεν είναι ικανοποιημένες με πολλές ακόμα (εξοπλιστικά προγράμματα κλπ) επιλογές του Κ.Καραμανλή.

5)Η Ελληνο/Σερβική φιλία είναι κάτι που αυτή τη στιγμή,με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη σύμμαχο -κατά τ΄άλλα- χώρα και τη δυσμενέστατη διεθνή της θέση, δε βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Εξ.Πολιτικής.

6)Ο φόβος που υπήρχε για την δημιουργία-έπειτα απ΄την αναγνώριση του Κοσόβου- τετελεσμένου για την περίπτωση της Κύπρου έχει αποκλειστεί μετά και από τις διαβαιβεώσεις που έλαβε η Ντ.Μπακογιάννη τόσο από τους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους όσο και από την Ουάσινγκτον ενώ και η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη σ'αυτό το ενδεχόμενο για δικούς της,εσωτερικούς λόγους.

7)Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.Ο Κ.Καραμανλής έχει ήδη αποσπάσει την -καταρχήν- θετική στάση του Γ.Παπανδρέου απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν αναμένει ιδιαίτερη αντίδραση από τα κόμματα της αριστεράς.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την αναγνώριση του Κοσόβου στο εσωτερικό της χώρας ως αναγκαία λόγω της αποστολής δύναμης της Ευρωπαικής Ένωσης στην οποία θα συμφωνήσει και η Ελλάδα και την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει.
Γι΄αυτό το λόγο ίσως η Ελλάδα να είναι όχι στο πρώτο αλλά στο δεύτερο κύμα χωρών που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο.
εξελίξεις δεν τοποθετούνται στο απώτερο μέλλον.Το Κόσοβο θα ανεξαρτητοποιηθεί σίγουρα το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου...

Στο Greece-Salonika έχουν έρθει και πολλές ακόμα,σχετικές με το θέμα,πληροφορίες μερικές εκ των οποίων θα δημοσιευθούν εν ευθέτω χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Αρχαιοκαπηλία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007 4
Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με κατασχέσεις εκατοντάδων αντικειμένων, που χρονολογούνται από την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, αποκάλυψε η Ασφάλεια Αλεξάνδρειας Ημαθίας, με τη σύλληψη 70χρονου. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί Αρχαιοτήτων και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη.Ο 70χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας των αστυνομικών αρχών σε κατάστημα που διατηρούσε, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ συσκευές κινητών τηλεφώνων, την κατοχή των οποίων αδυνατούσε να δικαιολογήσει, καθώς επίσης πλήθος νομισμάτων διαφόρων χρονολογιών, περιόδων και τύπου.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω αντικείμενα: εκατοντάδες χάλκινα νομίσματα Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και Οθωμανικών χρόνων, 40 χάλκινα νομίσματα Μακεδόνων Βασιλέων (Αλεξάνδρου-Φιλίππου και Αντιγόνου Γονατά), ένα βυζαντινό σκυφωτόμ μια σφενδόνη ενός δακτυλιδιού,καθώς επίσης μια μαρμάρινη στήλη αρχαίων χρόνων με ένθετο αντικείμενο το οποίο λείπει και πολλά άλλα..
Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στην ΙΖ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει λεπτομερής προσδιορισμός του είδους και της αρχαιολογικής αξίας των ανευρεθέντων νομισμάτων και αντικειμένων από την αρμόδια Επιτροπή του Νομισματικού Μουσείου.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Το "ελευθέρας" του Τούρκου Υπ.Εξωτερικών για τη Θράκη και οι"συμπτώσεις"..

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007 2
«Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό στην επίσκεψη Μπαμπατζάν στη Θράκη, η οποία θα είναι ολίγων ωρών», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση για την "ιδιωτική" (όπως ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή το Gr-Salonika, http://greece-salonika.blogspot.com/2007/11/blog-post_2823.html ) επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη.
Ο κ. Κουμουτάκος διευκρίνισε ότι οι ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφορούν μόνον την επίσημη επίσκεψη και πρόσθεσε: «Ο κ. Μπαμπατζάν μπορεί να επισκεφθεί ελεύθερα όποια περιοχή της ελληνικής επικράτειας αποφασίσει ... Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω το τμήμα της ιδιωτικής επίσκεψης πριν υπάρξουν λόγοι για τους οποίους θα χρειαζόταν σχολιασμός.
Βέβαια ούτε ο κ. Κουμουτσάκος αλλά ούτε και κάποιος άλλος αξιωματούχος του Ελληνικού Υπ.Εξωτερικών έχει αναφερθεί στη σύμπτωση (;) της επίσκεψης Μπαμπατζάν στην περιοχή που κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα,τις μέρες που επίκειται κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που προβλέπει την αλλαγή του καθεστώτος ανάδειξης των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων της Θράκης..
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Ίσως η σημαντικότερη επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007 2
Συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ για την εκκρεμόητα της ονομασίας θα έχει τη Δευτέρα στα Σκόπια ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 ώρα Ελλάδας, στο γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Εκτός του κ. Τσερβένκοφσκι, στη συνάντηση, από πλευράς ΠΓΔΜ θα συμμετέχουν ακόμη ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων αυτών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ, για να καθορίσουν τη θέση της χώρας που θα εκφράσουν στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση.Οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση, η ηγεσία της ΠΓΔΜ επρόκειτο να επιβεβαιώσει ότι στον κ. Νίμιτς θα ειπωθεί πως "το σημείο του πλαισίου εισηγήσεων που παρέδωσε αυτός στους διαπραγματευτές των δύο χωρών, στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη και το οποίο αναφέρει η ΠΓΔΜ να αποδεχτεί για διεθνή χρήση, ονομασία διαφορετική από τη συνταγματική της, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα επίσημα Σκόπια"

Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

H κλήρωση του Euro 2008.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007 5
Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε στη Βιέννη η κλήρωση για τον πρώτο γύρο του Euro 2008 που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στα γήπεδα της Αυστρίας και Ελβετίας.
Η Ελληνική Εθνική ομάδα ήταν επικεφαλής του 4ου ομίλου οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο γήπεδο Βαλς Ζίτσενχαϊμ του Σάλζμπουργκ,χωρητικότητας 30.000 θέσεων.

Σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη διοργάνωση-για πολλούς η δυσκολότερη του κόσμου- δεν μπορεί κανείς να μιλάει για εύκολες ή δύσκολες αντιπάλους(αν και από σήμερα τα σενάρια θα αρχίσουν στα Ελληνικά ΜΜΕ..)
Ο όμιλος μας αποτελείται από:

Group d

.Eλλάδα
.Ρωσία
.Ισπανία
.Σουηδία


Οι ημερομηνίες των αγώνων έχουν ως εξής:


10/6 Σουηδία-Ελλάδα
14/6 Ελλάδα-Ρωσία
18/6 Ισπανία-Ελλάδα
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Δημεύσεις περιουσιών για τους "βανδαλισμούς"σε σχολεία.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007 2
Αυστηρές ποινές που θα φτάνουν ως και τις δημεύσεις περιουσιών στη δικαστική τους εξέλιξη θα επιβάλλονται στο μέλλον σε περιπτώσεις βανδαλισμών όπως αυτή του γυμνασίου του Παγκρατίου.
«Εγώ δεν μπορώ με ευκολία να βρίσκω υποκινητές και με αυτή την απρόσωπη κατηγορία να κρύβω τις ευθύνες που μπορεί κατά καιρούς να έχουν οι κυβερνήσεις ή η πολιτεία» δηλώνει σε συνέντευξή του στο σημερινό Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης.
«Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ και να ανέχομαι, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες δεν σέβονται την περιουσία του ελληνικού λαού και δίνουν λάθος μηνύματα στη νέα γενιά».
Όπως φανερώνει ο κ. Στυλιανίδης, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Καλά νέα..Θεσσαλονίκη-Λονδίνο με 39 ευρώ!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007 6
Τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Λονδίνο εγκαινιάζει η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet στις 30 Ιανουαρίου.
Η νέα διαδρομή θα αρχίσει στις 30 Ιανουαρίου με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, ενώ με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οι πτήσεις θα αυξηθούν σε τέσσερις την εβδομάδα. Οι τιμές θα αρχίζουν από 38,99 ευρώ για απλή μετάβαση μαζί με όλους τους φόρους. Τα δρομολόγια (που κατευθύνοντα στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου) είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της easyJet
www.easyJet.com
Με τις νέες πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Λονδίνο (Γκάτγουικ) θα ταξιδέψουν 40.000 επιβάτες αυτό το καλοκαίρι. Η easyJet πλέον προσφέρει την επιλογή επτά προορισμών από την Ελλάδα - πέντε από την Αθήνα και τώρα δύο από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για πτήσεις χαμηλού κόστους στην ελληνική αγορά.
Η γνωστή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, δημιούργημα του κύπριου επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, ενέταξε τη Θεσσαλονίκη στο δίκτυό της στις 31 Μαΐου, οπότε εγκαινίασε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Ντόρτμουντ.
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Που το πάνε τελικά τα Σκόπια..;

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2007 3

Νέα ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των Σκοπίων για αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, η οποία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, μετά το νέο έτος. Στις νέες πινακίδες επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ-ο οποιός πριν 10 χρόνια είχε ξαναδημιουργήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις ενώ είχε αναγκάσει την Ελλάδα να απαγορεύσει την είσοδο οχημάτων στη χώρα εάν έφεραν το σχετικό σήμα ΜΚ-, και επιπλέον, σε κάθετη λωρίδα αμέσως μετά τον κωδικό, θα αναγράφεται στα αγγλικά «Macedonia»!
Αντιδράσεις σημειώθηκαν ήδη από την αντιπολίτευση, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 5» έθεσε το ερώτημα: «Είναι συνετό αυτή τη στιγμή να προκαλείται η Ελλάδα, όταν σύμφωνα με όλα τα μηνύματα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ η Μακεδονία, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, πρέπει να απέχει από προκλητικές κινήσεις, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας;».
Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, δεν απάντησε στην ερώτηση «πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, εάν η Ελλάδα τούς δημιουργήσει προβλήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα». Για τον εαυτό της, είπε πως δεν επισκέπτεται την Ελλάδα και δεν σκοπεύει να την επισκεφθεί!!

Κοιτάζοντας προσεχτικά τις τελευταίες κινήσεις της Σκοπιανής κυβέρνησης πάντως,το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως εκβιάζει η ίδια το Ελληνικό βέτο για δικούς της εσωτερικούς λόγους.Φωνές της Αντιπολίτευσης ήδη έχουν κατηγορήσει ανεπίσημα την κυβέρνηση για "εσκεμμένη πρόκληση της Ελλάδας ώστε να ασκηθεί τελικά το βέτο και η ίδια-με το Ελληνικό βέτο ως άλλοθι-να κρύψει την αδυναμία της να συμμορφωθεί εγκαίρως με τα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία για την είσοδο κάθε νέου μέλους.."
Διαβάστε περισσότερα..
Bookmark and Share