NASA: 2,8 εκατομμύρια τα καμμένα στρέμματα στην Ελλάδα φέτος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

NASA: 2,8 εκατομμύρια τα καμμένα στρέμματα στην Ελλάδα φέτος.

Επταπλάσιο αριθμό ενεργών εστιών πυρκαγιών κατέγραψε στον ελλαδικό χώρο για το 2007 δορυφόρος της NASA σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα 2003-2006.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια της ομάδας πυρκαγιών MODIS στο πανεπιστήμιο Maryland των ΗΠΑ, δρ. Στεφανία Κοροντζή, η επιφάνεια των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2,8 εκατ. στρέμματα, έκταση που ισοδυναμεί με το 2% ολόκληρης της χώρας!

Οι φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια συνέβαλαν περίπου στο 60% ολόκληρης της καμένης έκτασης. Ο αριθμός των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα το 2003 ήταν 2.900 στρμ., το 2004 ξεπέρασαν τα 100.000 στρμ., το 2005 έφτασαν τα 45.170 στρμ. και το 2006 τα 16.355 στρμ. Από αναλύσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας προκύπτει ότι το 2007, μέχρι τις 31 Αυγούστου, κάηκαν συνολικά 8,1 εκατ. στρέμματα σε 14 χώρες της Ν.Α. και της Ν.Δ. Ευρώπης, που υπολογίζεται ότι απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα πάνω από 12,3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η χώρα που υπέστη τις καταστροφικότερες φωτιές ήταν η Ελλάδα, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Αλβανία. Οι 14 εμπλεκόμενες χώρες που ερευνώνται από το δορυφόρο είναι οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, ΠΓΔΜ, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία. Από τις συνολικά καμένες εκτάσεις περισσότερα από 970.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές σε χώρες του δικτύου NATURA 2000 (Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία), που αντιστοιχεί στο 20,9% των καμένων εκτάσεων στις χώρες αυτές. Προέκυψε επίσης ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνονται οι πυρκαγιές τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Αντίθετα το Φεβρουάριο εμφανίζεται η χαμηλότερη δραστηριότητα.

3 σχόλια:

  1. ΚΑΜΙΑ ΑΣΣΥΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΑΝΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mhpws tis valane oi amerikanoi me tous doryforous??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν σε όλο τον κόσμο καταργούνται και κλείνουν εργοστάσια ρεύματος με καύσιμο λιγνίτη η λιθάνθρακα, στην Ελλάδα οι υπουργοί "ανάπτυξης" αδειοδοτούν περισσότερα, ΝΕΑ.

    Όταν σε όλο τον κόσμο καταργούνται οι χώροι "υγειονομικής" ταφής (ΧΥΤΑ) και προωθείται η ανακύκλωση μαζί με άλλες μεθόδους, στην Ελλάδα κατασκευάζονται κι άλλοι, νέοι.

    Όταν στην Ευρώπη υπάρχει νομοθεσία και στην χώρα μας νόμος για τα βαρέα μέταλλα και τα ηλεκτρονικά απόβλητα, οι πάντες αδιαφορούν ενώ θάβονται καθημερινά στις χωματερές τέτοια επικίνδυνα σκουπίδια. Χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν μέσα σε αναθυμιάσεις ΡΒ (ηλεκτρολόγοι ηλεκτρονικοί τεχνικοί Η/Υ) και χιλιάδες ακόμα με χειρισμό αποβλήτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς επαρκή αερισμό και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

    Όταν σε όλο τον κόσμο προσπαθούν - στο βαθμό που μπορούν - να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που ευθύνεται για το μέγα πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, εδώ απλώς το φορολογούμε και έχουμε πολύ κακής ποιότητας καύσιμα.

    Πρέπει να πείσουμε η ακόμα και να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις να σεβαστούν το περιβάλλον γιατί οι κυβερνώντες μπορεί τότε που το πρόβλημα θα είναι πια οξύτατο να έχουν πεθάνει, αλλά τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν.

    Η πολιτεία έχει ηθική και Συνταγματική υποχρέωση να προφυλάξει το περιβάλλον όχι μόνο σε Εθνικό αλλά ακόμα και διεθνές επίπεδο.
    Αυτό δεν είναι προαιρετικό και δεν μπορεί να αποτελεί ζήτημα "πολιτικού προγράμματος" επειδή δεν είναι μόνο θέμα Εθνικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share