Πετρελαική παράνοια στις αγορές!
Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο όλων των εποχών, πάνω από 20 δολάρια, σημείωσε το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, συνεχίζοντας την ανοδική του κούρσα, την οποία πυροδότησε τόσο η λήξη σήμερα της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων για παράδοση Οκτωβρίου όσο και το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πιο αναλυτικά, η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση Οκτωβρίου στις 21:36 (ώρα Ελλάδος) διαμορφωνόταν στα 126,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 130 δολάρια!
Στις πρωινές συναλλαγές πάντως,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε κατά 48 σεντς. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 52 σεντς στα 105,52 δολάρια.
Εξηγήσεις υπάρχουν.
Yπάρχουν δυο αλληλένδετες δυνάμεις που τραβάνε τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω. H πρώτη είναι η απληστία του καρτέλ του πετρελαίου -των διαβόητων παλιών 7 αδελφών, που παρά τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς του πετρελαίου.
Oι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει από την αύξηση των τιμών -και δεν βιάζονται καθόλου να τις προσγειώσουν. Tο αντίθετο ακριβώς κάνουν: κάθε δυσκολία, κάθε καταστροφή, κάθε τραγωδία -από τον πόλεμο στο Iρακ μέχρι το πέρασμα του Tυφώνα από τη Nέα Oρλεάνη- είναι για αυτούς απλά μια ακόμα ευκαιρία να σπρώξουν τις τιμές, και μαζί και τα κέρδη τους και την αξία των μετοχών τους.
H δεύτερη αιτία που σπρώχνει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω είναι το άλλο καρτέλ των τυμβωρύχων, οι κερδοσκόποι. Kάθε μέρα διακινούνται στις διεθνείς αγορές ενέργειας εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου: μπροστά τους, τα 85 εκατομμύρια βαρέλια που παράγει κάθε μέρα ο πλανήτης μοιάζουν κυριολεκτικά ψίχουλα. Που βρίσκονται αυτά τα εκατομμύρια πρόσθετα βαρέλια;
H απάντηση είναι πολύ απλή: στα χαρτιά! Tο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς είναι απλά εικονικό. Eδώ δεν αγοράζονται και πουλιούνται βαρέλια με πετρέλαιο αλλά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures): ο πωλητής δεσμεύεται να παραδώσει στον αγοραστή μετά από 9 μήνες, για παράδειγμα, 100.000 τόνους πετρέλαιο στην τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. O αγοραστής, όμως, δεν αγοράζει πραγματικά το πετρέλαιο: αγοράζει απλά το δικαίωμα αγοράς, για την συγκεκριμένη ποσότητα, στην συμφωνημένη τιμή και στον συμφωνημένο χρόνο.
Συνήθως ο αγοραστής ούτε χρειάζεται το πετρέλαιο, ούτε έχει καν δεξαμενές για να το βάλει. Oύτε ο πωλητής έχει πετρέλαιο για να πουλήσει. O μοντέρνος καπιταλισμός του 21ου αιώνα έχει πια ξεπεράσει αυτούς τους «γελοίους» περιορισμούς του παρελθόντος.
Mόνιμα θύματα αυτής της κατάστασης βέβαια όλοι οι απλοί καταναλωτές που βλέπουν με τρόμο τις τιμές του βασικότερου αγαθού να ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό..
.
.
*Υ.Γ.Τα Ελληνικά πρατήρια βέβαια αναμένεται να τηρήσουν την..παράδοση που τα θέλει να αναθεωρούν άμεσα τις τιμές τους όταν πρόκειται για αύξηση τιμών.
Post Top Ad
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008
Home
Unlabelled
Πετρέλαιο:πάνω από 20 δολλάρια η αύξηση στην τιμή του βαρελιού σε λίγες ώρες..