Τεχνικό παιχνίδι σε «long» φόντο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνικό παιχνίδι σε «long» φόντο

Του Αντώνη Τάντουλου ΑΞΙΑ

Εχοντας κερδίσει ήδη ένα σημαντικό στοίχημα, αυτό της έστω και σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ξένων διαχειριστών, το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον μπροστά σε εξελίξεις-κλειδιά, από τις οποίες θα κριθεί το κατά πόσο θα επικρατήσει το θετικό σενάριο που ξεκινά από τις 1.800 μονάδες και φτάνει να μιλά για διαδρομή προς το επίπεδο των 2.200 μονάδων, και αυτό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Οι λόγοι της αλλαγής του momentum που οδήγησαν στο τελευταίο "ράλι ανακούφισης" είναι λίγο πολύ γνωστοί και περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που ευνοούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, την αίσθηση πως το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θα προχωρήσει σε δυναμική κίνηση κλείνοντας διά παντός το ενδεχόμενο του haircut, αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά Blue Chips ήταν υπερ-πουλημένα.
Ειδικά η τελευταία τεχνική παράμετρος θεωρείται πως δεν έχει αντικατοπτριστεί πλήρως στο ταμπλό του Χ.Α., υπό την έννοια πως οι επενδυτές δεν προεξόφλησαν πλήρως τα νέα δεδομένα με το καλημέρα της νέας χρονιάς, αντιθέτως μάλιστα αρκετοί ξένοι fund managers προχώρησαν σε επιθετικότατες ρευστοποιήσεις μετά την τελευταία υποβάθμιση από τη Fitch.

Η συγκυρία της υποβάθμισης ωστόσο δημιούργησε ακόμα ισχυρότερες συνθήκες για το "φαινόμενο του ελατηρίου", με αποτέλεσμα η αγορά να μπει ξανά σε ανοδικό κανάλι, που ως στιγμής δείχνει πως δεν θα αλλάξει ρότα, τουλάχιστον με την πρώτη αφορμή που θα υπάρξει.

Τα "κλειδιά"

Οσον αφορά τα επόμενα χρονικά σημεία-κλειδιά, το πρώτο βρίσκεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επενδυτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμα ένα "μίνι ράλι" πριν από τη σύναξη των ηγετών της Ε.Ε., κατά την οποία αναμένεται να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για τη δομή και τον τρόπο δράσης του EFSF, που θα κρίνουν και την από κει και πέρα στάση των επενδυτών απέναντι σε όλες τις αγορές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην περίπτωση δε που ξεκαθαρίσει το θέμα με το λεγόμενο "buy back" κρατικών ομολόγων στην ονομαστική τους τιμή, τότε οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι (οι τράπεζες δηλαδή) θα απαλλαγούν από έναν βαρύ βραχνά, αυτόν του ενδεχόμενου haircut, και προφανώς θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα επί άλλης βάσης, σαφώς επιεικέστερης από την προηγούμενη.

Το κρισιμότερο timing όμως βρίσκεται στον επόμενο Μάιο, όταν τότε θα παρθούν οι αποφάσεις, ή εν πάση περιπτώσει τότε περιμένουμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, όπως βέβαια και η Γαλλία και η Ολλανδία.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα λοιπόν το πιθανότερο που θα αντιμετωπίσουμε είναι μια περίοδος μεταβλητότητας (volatility), στην οποία όμως η κυρίαρχη τάση θα είναι η ανοδική και οι διορθώσεις θα αξιοποιούνται ως ευκαιρία εισόδου από νέους επενδυτικούς πόλους, που, όπως προαναφέρθηκε, τώρα μόλις αρχίζουν να "ψάχνουν" τα ελληνικά χαρτιά.

Εν τω μεταξύ η τρόικα αναμένεται να έχει περάσει για άλλη μια φορά από "ψιλό κόσκινο" τα δημοσιονομικά της χώρας και, όπως όλα δείχνουν, έστω και μετά πολλών δυσκολιών, το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιτηρητών μας.

Πάντως πέριξ του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για πιθανότητα μη εκταμίευσης της δόσης και διαψεύδουν άμεσα τους όποιους ψιθύρους με μια βέβαια επισήμανση.
Πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αστάθμητους παράγοντες ή τυχαία γεγονότα ικανά να φέρουν τα πάνω κάτω και αυτή η σημείωση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την προσπάθεια στήριξης της ζώνης του ευρώ.

Ο κίνδυνος ρευστότητας

Επιπροσθέτως ανασταλτικός παράγοντας κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές είναι τα επόμενα stress tests, σε επίπεδο πάντα Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου σε αυτά θα ενσωματωθεί σίγουρα ο λεγόμενος "κίνδυνος ρευστότητας", που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να φροντίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια βάσει σεναρίου που θέλει την ΕΚΤ να κλείνει τις στρόφιγγες και πιθανόν να ζητεί σταδιακά πίσω τα κεφάλαια που έχει δώσει στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους με χαμηλό επιτόκιο 1%.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τραπεζικοί τίτλοι "ταβάνωσαν" όταν ο Γενικός Δείκτης, υποκινούμενος από μετοχές όπως του ΟΠΑΠ, της Coca-Cola ή του Ομίλου της Βιοχάλκο, έπιασε το σημείο αντίστασης των 1.580 μονάδων.

Ομως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη αν υπάρξει βούληση από την πλευρά των fund managers να "μπιτάρουν" τις τραπεζικές μετοχές προκειμένου να πυροδοτήσουν ένα ακόμα "παιχνιδάκι" μέσα στο ευρύτερο θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και γίνεται σταδιακά πιο ευδιάκριτο, ακόμα και από όσους εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για την ουσία της αντίδρασης.

Τα επόμενα βήματα

Στο διά ταύτα της υπόθεσης τώρα, όσοι έχουν διάθεση για ρίσκο η πιο ενδεδειγμένη κατεύθυνση αυτή την ώρα παραμένει η "long". Με την επισήμανση πάντα πως πρέπει να συνεχίσει να βοηθά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Ο στόχος των traders είναι να πιάσουν τα επόμενα ανοδικά τινάγματα "φορτώνοντας" μετοχές όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ενώ το επόμενο σημείο που "βλέπουν" οι γρήγοροι παίκτες είναι η περιοχή των 1.700 μονάδων και αμέσως μετά οι 1.800 μονάδες.
Σημειώνουν δε πως η αγορά "αρνείται να διορθώσει" και αυτό φάνηκε αρκετές φορές μέσα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα συνεχίσουν έτσι τα πράγματα.

Στην περίπτωση τώρα που εμφανιστούν μεγάλοι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές, τότε και τα hedge funds θα γίνουν επιθετικότερα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε κάποιες παλαιότερες αναλύσεις που έλεγαν ότι το fair value της αγοράς βρίσκεται στις 2.200 μονάδες. Εκτοτε πολλά άλλαξαν, το Χ.Α. γκρεμίστηκε και βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται πως οι κερδοσκόποι καραδοκούν πάντα. Οι σορτάκηδες από την πλευρά τους έχασαν μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, όπως αρέσκεται να λέει γνωστός παίκτης της αγοράς παραγώγων, ωστόσο ακόμα και αυτός λέει πως για την ώρα δεν συντρέχει λόγος βιασύνης για σορτάρισμα. ΑΞΙΑ
Bookmark and Share