Λιβύη: Χωρίς αποτέλεσμα και η αφρικανική διαμεσολάβηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Λιβύη: Χωρίς αποτέλεσμα και η αφρικανική διαμεσολάβηση

Δεκτές έκανε τις προτάσεις της αντιπροσωπείας πέντε ηγετών της Αφρικανικής Ενωσης ο Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα που ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις για να δώσει «μια ευκαιρία» στην εκεχειρία.

«Οποιαδήποτε εκεχειρία» στη Λιβύη, θα πρέπει να...
είναι αξιόπιστη κι επαληθεύσιμη» ,ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ που θα συνεχίσει να ασκεί πίεση σε δυνάμεις που απειλούν πολίτες. Απορρίπτουν το σχέδιο οι αντάρτες.

Όπως έγινε γνωστό το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης περιλαμβάνει την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων, τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου κατά την διάρκεια της οποίας , θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη.
Ωστόσο οι εξεγερμένοι απέρριψαν το σχέδιο επιμένωντας ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή υποστήριξε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία στη Λιβύη, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη κι επαληθεύσιμη.

«Η εκεχειρία θα πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις, πρώτον, να είναι αξιόπιστη και να περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, δεύτερο, να μπορεί να επιβλέπεται και να ελέγχεται επαρκώς και τέλος να προωθεί την πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού». είπε ο Ράσμουσεν, επισημαίνοντας ότι από τις 15 Φεβρουαρίου, έχουν ανακοινωθεί πολλές εκεχειρίες από το καθεστώς που δεν εφαρμόστηκαν.

«Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία», τόνιζαν παρασκηνιακά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας πως ακόμη και τώρα διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα.

H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να δουν μια μετάβαση που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι από την χώρα, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ιταλός ομόλογος της Φράνκο Φρατίνι,που δήλωσε ότι , είπε ο μόνος δρόμος για τη Λιβύη είναι Καντάφι. Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο ηγέτης της Λιβύης θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός, και δήλωσε ότι η Λιβύη δεν πρέπει να διαιρεθεί.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέηγκ δήλωσε πως η οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους που καθορίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share