- Ενώ ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει, ήδη σκαρφαλώνει ψηλά στις λίστες (λόγω της δυνατότητας παραγγελίας) των παραδοσιακών και διαδικτυακών βιβλιοπωλείων!
Ενας μυστηριώδης αποστολέας ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με αποκαλύψεις που αλλάζουν την Ιστορία, ένα... λογισμικό υψίστης ασφαλείας, ένας έμπειρος δημοσιογράφος με πάθος για την ελευθερία του λόγου και μυστικές υπηρεσίας παντού... αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός βιβλίου κατασκοπίας, που, ενώ ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει, ήδη σκαρφαλώνει ψηλά στις λίστες (λόγω της δυνατότητας παραγγελίας) των παραδοσιακών και διαδικτυακών βιβλιοπωλείων.
Γιατί δεν πρόκειται για μυθοπλασία αλλά για την ιστορία του Εντουαρντ Σνόουντεν, που μπορεί να παραμένει λόγω ασύλου στη Μόσχα, όμως η ζωή του και η δράση του σύντομα θα φθάσουν... στο κομοδίνο σας. «Είναι ένα λογοτεχνικό υβρίδιο στο οποίο ο Τζον Λε Καρέ συναντιέται... με τον Κάφκα», γράφουν οι «New York Times», που έχουν διαβάσει τις πρώτες, ίσως και περισσότερες σελίδες.
Με τίτλο «The Snowden Files: The Inside Story Of The World's Most Wanted Man» του δημοσιογράφου Λουκ Χάρντινγκ της «Guardian» το βιβλίο θα βρίσκεται μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου στα ράφια των βρετανικών και αμερικανικών βιβλιοπωλείων. Η βρετανική εφημερίδα έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο έπος Σνόουντεν, προσφέροντας στον πρώην τεχνικό της NSA τον τρόπο, το μέσο και φυσικά το χώρο για να αποκαλύψει όλα όσα γνώριζε για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας (NSA και GCHQ αντιστοίχως).
Ο Λουκ Χάρντινγκ ήταν ο ανταποκριτής της «Guardian» στη Μόσχα, μέχρι που το 2011 κρίθηκε ανεπιθύμητος από τις ρωσικές Αρχές, οι οποίες δεν του ανανέωσαν τη δημοσιογραφική άδεια εισόδου στη χώρα. Ο Χάρντινγκ δεν συμμετείχε στην αρχική ομάδα με επικεφαλής το δημοσιογράφο της «Guardian», Γκλεν Γκρίνγουολντ, που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σνόουντεν και άνοιξε το θησαυροφυλάκιο των αποκαλύψεών του.
«Στη συνέχεια είχα πρόσβαση σε όλες τις απόρρητες και άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας», λέει ο Χάρντινγκ, χωρίς να αποκαλύπτει όμως πόσο συχνά μιλούσε με τον Σνόουντεν για την ολοκλήρωση του βιβλίου.
Βρετανοί και Αμερικανοί βιβλιοκριτικοί, που έχουν διαβάσει προδημοσιεύσεις, μιλούν για ένα βιβλίο με γρήγορο ρυθμό, γεμάτο λεπτομέρειες και περιστατικά, που προβλημάτιζαν όσους παρακολούθησαν το έπος Σνόουντεν από την αρχή, όπως για παράδειγμα γιατί ο Αμερικανός πρώην τεχνικός της NSA, που ζούσε ειδυλλιακή ζωή στη Χαβάη με την αγαπημένη του, αποφάσισε να «μιλήσει», πώς επέλεξε την «Guardian» και κατάφερε να κρατήσει κρυφή τη δράση του μέχρι την τελευταία στιγμή από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και σε ποιο βάθος έφθασε η σύγκρουση «Guardian» - Λευκού Οίκου και Ντάουνινγκ Στριτ, που άσκησαν τακτικές εκφοβισμού για να πνίξουν τις αποκαλύψεις.
(Πηγές: www.guardian.co.uk, www.cnn.com, www.nytimes.com)