Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Μήπως τελικά μας χρωστάνε..;

Τα βάζουμε κάτω με χαρτί και μολύβι.
Τόσα λεφτά οι πολεμικές αποζημιώσεις,
τόσα τα λεφτά από τα πρόστιμα της Siemens,
τόσα από τα καρτέλ των πολυεθνικών, μείον τα χρέη μας από τα ομόλογα.
Τελικό αποτέλεσμα;
Μάλλον μας χρωστάνε!

Άντε, λοιπόν, να μας κάνουν μία γερή διαγραφή χρεών για να ισοφαρίσουμε!Σωστό είναι να διεκδικήσουμε χρήματα....από την Siemens για τις ανομίες της και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουμε καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Είναι θέμα ηθικής τάξης για τους ίδιους τους Γερμανούς να πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς οι άνθρωποι, κατά πως μας λένε, δεν ξεχνούν ποτέ τις οφειλές τους. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τα καρτέλ των πολυεθνικών και να λύσει έτσι αυτόματα το γρίφο της ακρίβειας στην αγορά.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ή καλύτερα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό.
Δεν αποτελούν όμως απάντηση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Το δημόσιο χρέος δεν δημιουργήθηκε επειδή οι Γερμανοί δεν πλήρωσαν, ως όφειλαν, αλλά διότι οι κυβερνήσεις δανείστηκαν υπερβολικά για να ταΐσουν τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα.

Ναι, μας χρωστάνε οι άλλοι.
Μας χρωστάνε, επειδή μας δάνεισαν για να αγοράσουμε τα πανάκριβα οπλικά τους συστήματα, αντί να εγγυηθούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας χρωστάνε, επειδή παίξαμε όλα τα πολιτικά τους παιγνίδια και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πλήξαμε πολλές φορές τα εθνικά μας δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα «Μακεδονίας», αν οι φίλοι και συνέταιροί μας δεν έκαναν πριν 40 και πλέον χρόνια πλάτες στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Μας χρωστάνε, αλλά τα περισσότερα τα χρωστάμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα. Σε μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε και την τελευταία ευκαιρία που μπορεί να μας προσφέρει η πλούσια ελληνική γη. Ζούμε σε μία πλούσια χώρα. Και τη χώρα αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε λεία στα νύχια των δανειστών μας. Η χώρα αυτή ανήκει στα παιδιά μας και σε αυτά πρέπει να την παραδώσουμε όπως μας την παρέδωσαν οι δικοί μας πατεράδες.

Χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας.
Και κυρίως τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.
Ναι, να διεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλουν οι άλλοι.
Αλλά πάνω απ’ όλα να αρχίσουμε να λειτουργούμε με ορθολογικό τρόπο και να σταματήσουμε να πυροβολούμε με κάθε ευκαιρία τα πόδια μας...
Άρθρο Θ.Μαυρίδης,
αναδημοσίευεται από την εφημερίδα "Κεφάλαιο".

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Οι κίνδυνοι για τη Δύση και την Ελλάδα, απ'την ανάφλεξη στον Αραβικό κόσμο

Δραματικές επιπτώσεις στην διεθνή αλλά και στην ελληνική οικονομία θα έχει η ενδεχόμενη επέκταση της επανάστασης της Τυνησίας σε άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής..

Ήδη η κυβέρνηση της Τυνησίας κατέρρευσε, η Αλγερία βράζει, ο Καντάφι στη Λιβύη είναι πανικόβλητος και διατυμπανίζει την...συμπαράσταση του στην επανάσταση της Aιγύπτου για να αποφύγει ο ίδιος εξέγερση στη Λιβύη, ο εμίρης του Κουβέιτ έστειλε απο μια επιταγή 3.500 δολαρίων σε κάθε υπήκοο του για να εξαγοράσει την υποταγή, ενώ στο Μαρόκο ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος συνεχίζει τις «εξαφανίσεις» διανοούμενων και αντικαθεστωτικών.
Ο κίνδυνος ταυτόχρονης ανάφλεξης όλων αυτών των πετρελαιοπαραγωγών μουσουλμανικών χωρών που διοικούνται απο στιγνές δικτατορίες, όπου ο λαός είναι πάμπτωχος και οι ηγεσίες συμπεριλαμβάνονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, είναι πλέον ορατός. Και αυτό είναι που τρομάζει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και τις αγορές.
Πρώτον, οι χώρες αυτές ελέγχουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και τις διόδους μεταφοράς τους προς τον Δυτικό κόσμο.
Δεύτερον, οι ευρωπαικές χώρες είναι γεμάτες απο μετανάστες που προέρχονται απο αυτές τις χώρες.
Τρίτον, όλες αυτές οι χώρες είναι μουσουλμανικές και μεγάλο μέρος των κοινωνιών τους υποστηρίζει ακραία μουσουλμανικά κινήματα. Οι ιμάμηδες λοιπόν – εκτός απο την πείνα και την αγανάκτηση για τη διαφθορά - θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της επανάστασης της Τυνησίας.
Τέταρτον όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αυτών των δικτατοριών βρίσκονται στη φυλακή και στην εξορία ή έχουν ήδη δολοφονηθεί, συνεπώς δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα καθεστώτα οπότε μπορούν εύκολα οι λαοί τους να χειραγωγηθούν απο ισλαμιστικές οργανώσεις.
Πέμπτον, εφόσον επεκταθούν αυτές οι επαναστάσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη και στη Μέση Ανατολή.

Τι φοβάται η Ευρώπη;

Τα πάντα. Φοβάται την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου που θα οδηγήσει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις σε ζημιές και θα προκαλέσει αλυσσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, φοβάται το συντονισμό τρομοκρατικών δυνάμεων, φοβάται την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών, φοβάται για τις ευρωπαικές επενδύσεις στη Βόρειο Αφρική και κυρίως φοβάται μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις δυτικές οικονομίες και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Ήδη απο την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ κλονίστηκαν και το δολάριο, ώς το νόμισμα στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. ανατιμήθηκε. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον δυτικό κόσμο και στην παγκόσμια οικονομία. Ενδεχομένως μάλιστα να προκαλέσει ευρύτατες πολεμικές συγκρούσεις.
Η μόνη λύση που έχουν οι δυτικές χώρες για να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης είναι να εγκαταλείψουν τα δικτατορικά καθεστώτα τα οποία υποστηρίζουν επι δεκαετίες και να συμβάλουν στην ανάδειξη υγιών πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες θα μπορεί η Δύση να συνομιλήσει ειρηνικά.
Μήπως όμως είναι πια αργά; Οι Γάλλοι που παραδοσιακά είχαν τον έλεγχο της κατάστασης στη Βόρεια Αφρική παραδέχτηκαν μέσω του προέδρου τους Σαρκοζί οτι «υποτίμησαν την κατάσταση». Οι Ευρωπαίοι γενικά, εξεπλάγησαν. Οι Αμερικανοί που υποστήριζαν τον Μουμπάρακ επι τριάντα χρόνια σπεύδουν τώρα να του πουν να φύγει διότι αλλιώς θα αποσύρουν την υποστήριξη τους.
Το Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με τον Λίβανο βρίσκονται ξανά σε όξυνση λόγω της ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, φοβάται οτι μπορεί να ξανανοίξει το μέτωπο με την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν σε ύφεση. Φοβάται συνεννόηση της Χαμάς με τους Αιγύπτιους ισλαμιστές. Και επιπλέον, έχει χαλάσει τις σχέσεις του και με την ισχυρή στρατιωτική δύναμη της περιοχής την Τουρκία.
Ο Μουμπάρακ πανικόβλητος προσπαθεί να διορίσει «δικούς» του για να εφαρμόσουν φιλολαικές μεταρρυθμίσες, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα τους δεχτεί ο λαός.
Μην ξεχνάμε οτι «πειράματα επιβολής δημοκρατίας» σε μουσουλμανικές χώρες δύσκολα επιβιώνουν. Και υπάρχει το ενδεχόμενο αν γίνουν αδιάβλητες εκλογές στην Αίγυπτο να σαρώσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα η ακραία μουσουλμανική οργάνωση. Και φυσικά αν συμβεί αυτό, οι αδιάβλητες εκλογές θα είναι οι πρώτες και οι τελευταίες της Αιγύπτου.
Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επηρεάζουν και την Ελλάδα η οποία αφενός βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, αφετέρου βιώνει ήδη μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για την κοινωνική ειρήνη αλλά και για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας.
Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι κρίσμες και καθοριστικές για την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και μας αφορούν πολύ περισσότερο απο όσο νομίζουμε.
Γ.Νικολόπουλος

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Oι προφήτες της πτώχευσης.

H οικονομική πορεία της Eλλάδος από εδώ και στο εξής δεν είναι σπριντ. Eίναι μαραθώνιος ανώμαλου δρόμου. Kαι γι' αυτό είναι καλό οι ταγοί να προετοιμάσουν το λαό με την αλήθεια για τις μακράς διαρκείας δυσκολίες που η χώρα θα αντιμετωπίσει..

Eίχαμε γράψει πέρυσι στην ίδια στήλη, όταν τα χαλκεία της πτώχευσης βοούσαν αγγλοσαξονικώς και διεθνώς ότι υπήρχε λόγος οικονομικός που κατηύθυνε τον πτωχευτικό ορυμαγδό..
Kαι να που φέτος αρχίζουν και ανακαλύπτουν ότι η Eλλάς δεν θα πτωχεύσει κατ' ανάγκη αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ρυθμισθεί το χρέος της, αρχίζουν και...
«αντιλαμβάνονται» ότι η Ένωση του ευρώ δεν προτίθεται να κάνει χαρακίρι, ούτε να βυθίσει τις τράπεζές της στο έλεος της προπτωχευτικής διαδικασίας και ανακαλύπτουν την αλήθεια ότι δεν θα αφήσει η Eυρώπη να καταρρεύσουν η Eλλάς, η Iρλανδία, η Πορτογαλία, η Iσπανία, η Iταλία και το Bέλγιο μαζί.
Eντυπωσιακή ανακάλυψη. Aυτό που πλέον φαίνεται ορθό σε κάθε λογικό άνθρωπο πέρυσι φάνταζε σαν όνειρο μακρινό. Γιατί; Yπάρχει συγκυρία που μας έφερε μέχρι εδώ. H αρχή βέβαια έγινε από πραγματικά αίτια. H Eλλάδα και ψέματα είπε ως προς τα στοιχεία της οικονομίας της και τα στοιχεία ήταν αυτά καθ' αυτά τραγικά.
Tο γεγονός ότι αυτό ήταν ευρύτερα γνωστό αλλά αγνοείτο σκοπίμως από τα μεγάλα κράτη της Eυρώπης διότι κυριαρχούσαν σκοπιμότητες οικονομικού οφέλους, δεν μας απαλλάσσει ως προς την πρωτεύουσα ευθύνη.
Tο ότι οι αγορές λειτούργησαν άπληστα και σκληρά απέναντί μας είναι μέσα στη λογική των αγορών. Eμείς όμως με τις πράξεις μας θέσαμε τα δάνεια που μας είχαν δώσει εν αμφιβόλω ως προς την αποπληρωμή τους και οι αγορές μεγιστοποίησαν τον κίνδυνο για να αγοράσουν φθηνά, όπως τώρα, μεγιστοποιούν την πιθανότητα ανάκαμψης για να πουλήσουν ακριβά. Όμως τώρα ο μέγας θεωρητικός των Hedge Funds, Roubini, κάνει κι αυτός hedging στους χρησμούς του για το αν η Eλλάδα θα πτωχεύσει ή όχι.
Tο ότι η Γερμανία, διοικούμενη από την σοβιετικής προέλευσης πιονιέρα κυρία, της οποίας ο μοναδικός στόχος ήταν και είναι η παραμονή της στην εξουσία και η μεγιστοποίηση του δικού της πολιτικού οφέλους, που στηρίχθηκε στη δική μας δυστυχία, είναι σκληρό κι άδικο, αλλά πάλι εμείς είμαστε αυτοί που δώσαμε τη δυνατότητα.
Tο γεγονός ότι η Eυρώπη επέδειξε αρχικά ένα πολιτικό αυτισμό κι ότι χρειάσθηκαν μήνες για να γίνει αντιληπτό και να συμφωνηθεί το προφανές, μετά από σειρά συσκέψεων, διασκέψεων, ποταμών δηλώσεων και παλινωδιών είναι δυσάρεστο αλλά έτσι λειτουργεί η Eυρωπαϊκή Ένωση, στην οποία -ευτυχώς- ανήκουμε κι εμείς.
Aυτά όλα είναι σήμερα κατανοητά, όπως είναι κατανοητό ότι -μάλλον- θα σωθούμε. Tο μάλλον περισσότερα αφορά εμάς παρά τους εταίρους μας. H άκριτη ευδαιμονία που χτύπησε αυτό το μήνα την οικονομική εξουσία των κυβερνώντων είναι άλλη μια απόδειξη ότι το μάθημα δεν το έχουμε μάθει καλά.
Aν θα σωθούμε εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη δική μας συνέπεια στις πράξεις μας και πολύ λιγότερο από τα κατά φαντασία σενάρια που εξυφαίνονται από τους κατά παράδοση και κατά φαντασία ανθέλληνες.
Eίναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι αφού ηρεμήσουν οι αγορές, πράγμα που θα γίνει μέσα στο 2011, θα είναι μετά πολύ εύκολη η παραδειγματική μας τιμωρία διότι δεν συνεμμορφώθημεν προς τις υποδείξεις.
H οικονομική πορεία της Eλλάδος από εδώ και στο εξής δεν είναι σπριντ. Eίναι μαραθώνιος ανώμαλου δρόμου. Kαι γι' αυτό είναι καλό οι ταγοί να προετοιμάσουν το λαό με την αλήθεια για τις μακράς διαρκείας δυσκολίες που η χώρα θα αντιμετωπίσει. Eίναι όμως αναγκαίο να στηρίξουμε το δυσάρεστο για να αποφύγουμε το χειρότερο. Δεν υπάρχει όμως και νομοτέλεια ότι θα σωθούμε. Για να φτάσουμε στο αίσιο μέλλον πρέπει να υπηρετήσουμε καλύτερα το παρόν.













imerisia

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Επί τόπου επισκέψεις της τρόικας σε επιχειρήσεις για τις συμβάσεις εργασίας

Σύμφωνα με πληροφρίες,κλιμάκιο της τρόικας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νεογάλ(!) προκειμένου να διαπιστώσει εάν το κράτος επιχειρεί να διατηρήσει έναν πατερναλιστικό ρόλο κατά σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, υπό νέο...καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Νεογάλ υπήρξε η πρώτη εταιρία στη χώρα που υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζομένους στην οποία προβλεπόταν μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 9%.
Στους..."τροϊκανούς" προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η σύμβαση αυτή που υπογράφηκε με τους εργαζόμενους δεν εφαρμόστηκε στην πράξη ποτέ.
Και ήθελαν να διαπιστώσουν αν το κράτος, δηλαδή αν το υπουργείο Ανάπτυξης έβαλαν το χεράκι τους...

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

31.000 Έλληνες και 191.000 μετανάστες:

Αυτή είναι η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία 5 χρόνια...

Φτάσαμε αισίως τα 11,3 εκατομμύρια στην Ελλάδα, αλλά πόσοι είμαστε τελικά οι Έλληνες;
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναδεικνύουν με...τον πλέον εύγλωττο τρόπο μια πραγματικότητα που σε απόλυτα νούμερα ίσως να μας διαφεύγει.
Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι την πενταετία 2005-2009, ο πληθυσμός της Ελλάδας από τα 11,083 εκατ. περίπου έφτασε τα 11,305 εκατομμύρια – αυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου 222.000 άτομα.

Ωστόσο, από αυτές τις 222.000 μόλις οι 31.000 περίπου είναι Έλληνες, ενώ οι 191.000 είναι μετανάστες που ήρθαν στην χώρα στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας! Έξι και πλέον φορές περισσότεροι, δηλαδή, οι μετανάστες σε σχέση με το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων Ελλήνων, το οποίο έδωσε, ειδικά για το 2009, μόλις 9.500 νέους Έλληνες στην χώρα.
Χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, είναι προφανές ότι γινόμαστε αναλογικά όλο και λιγότεροι έναντι των μεταναστών που έρχονται στην χώρα μας.
Ας δούμε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά:
-Οι γεννήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν το 2009 στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2008 και ανήλθαν σε 117.933. Ο δείκτης ολικής γονιμότητας, ο οποίος είχε εμφανίσει μια σοβαρή πτωτική τάση από το 1980 (2,2) έως το 2005 (1,3) παρουσιάζει μικρή ανοδική τάση και ανήλθε το 2007 στο 1,4 κ,αι το 2009 στο 1,5, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών που είναι 2,1. Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,1 έτη το 2009 έναντι 25,9 το 1975. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχής αύξηση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε ποσοστό επί του συνολικού αριθμού, των εκτός γάμου γεννήσεων.

- Οι θάνατοι παρέμειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών και ανήλθαν το 2009 σε 108.316. Ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας, παρουσιάζει αύξηση από 9,3 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους το 1991 σε 9,6 θανάτους το 2009. Δεν πρόκειται για αύξηση της θνησιμότητας αλλά για θανάτους που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο , που το 1995 ήταν 71,8 για τους άντρες και 77,6 για τις γυναίκες, παρουσιάζει αύξηση και το 2009 ήταν 74,0 για τους άνδρες και 80,0 έτη για τις γυναίκες.

-Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας εμφανίζει συνεχή πτώση και από 18,0 που ήταν το 1980, έφθασε τα επίπεδα του 2,7 το 2008 και το 3,1 το 2009. Η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση ανήλθε το 2009 σε 77,7 έτη για τους άνδρες και 82,8 για τις γυναίκες, ενώ το 1985 ήταν 73,5 και 78,4 έτη αντίστοιχα.

-Ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας το 2009 ανήλθε σε 5,3 γάμους ανά 1000 κατοίκους. - Σημειώνεται, ότι ο ανωτέρω δείκτης στην αρχή της 10ετίας του 1980 ήταν 7,3 και του 1960 ήταν 9 γάμοι ανά 1000 κατοίκους.
Η εξέλιξη αυτή επέδρασε αρνητικά στον αριθμό των γεννήσεων.
Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε βαθμιαία και από 24,1 έτη, που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,9 το 2009. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων, οι οποίοι φτάνουν πλέον το 42% του συνόλου.
Πηγή Πρώτο Θέμα

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Μετάταξη 37 πρώην υπαλλήλων της "Ολυμπιακής" στη Γ.Γ. Εμπορίου - Καταναλωτή

Μεταφέρθηκαν 37 πρώην υπάλληλοι των εταιριών "Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.", "Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες Α.Ε." και "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα Α.Ε." με σχέση...εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στη γενική γραμματεία Εμπορίου-Καταναλωτή.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ε. Ρέππας και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδης, από την μετάταξη ''προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 235.000 ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος και 1.312.000 ευρώ για κάθε επόμενο οικονομικό έτος. Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις που θα εγγράφονται για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Ε.Φ. 35-140, ΚΑΕ ομάδος 0200)''.
Οι θέσεις καταργούνται αυτοδίκαια με την κατά οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του κάθε μεταφερομένου.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

«Δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της μη πληρωμής των διοδίων» λέει ο Γ.Μαγκριώτης!

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της μη πληρωμής των διοδίων, γι’ αυτό και αναζητούμε μια άλλη συμβιβαστική φόρμουλα με στόχο...τη μείωση των αντιτίμων», ξεκαθαρίζει με αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα Ισοτιμία ο Γιάννης Μαγκριώτης, υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια μείωσης στις τιμές των διοδίων προκειμένου να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κίνημα «Διόδια Stop», αναβάλλοντας -τουλάχιστον στην παρούσα φάση τις αρχικές σκέψεις περί μετατροπής του αδικήματος σε φορολογικό παράπτωμα με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -χωρίς να μπει σε διαδικασίες ποινικοποίησης του φαινομένου, γεγονός που θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις και αντιδράσεις- η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου προχωρεί σε προσεκτικές κινήσεις, ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην έρθουν σε αντίθεση με τις συμβατικές υποχρεώσεις με όσους εκμεταλλεύονται εμπορικά τα διόδια.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι κανείς δεν επιθυμεί την διαδικασία αστικών απαιτήσεων και αγωγών έναντι χιλιάδων πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο, ούτε βέβαια τη φωτογράφιση των οχημάτων και την αποστολή κλήσεων και ειδοποιητηρίων, πρακτική για την οποία μάλιστα εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις λόγω της ύπαρξης νομικού κενού για τις ιδιωτικές εταιρείες.

Οι βασικές κινήσεις στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση και ελπίζει να συμφωνήσει με τις κοινοπραξίες είναι:

● Αισθητή μείωση του περιθωρίου κέρδους επί της τιμής τόσο για τους εργολάβους όσο και για το ελληνικό δημόσιο για όλους τους σταθμούς με γνώμονα να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση στα υπό κατασκευή διόδια και μικρότερη (λόγω συμβατικών υποχρεώσεων) στα ήδη υπάρχοντα.

● Καθιέρωση ειδικής εκπτωτικής κάρτας πολλαπλών διαδρομών.

● Προνομιακές ρυθμίσεις για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί των διοδίων.

● Καθιέρωση έξυπνων ηλεκτρονικών διοδίων και καρτών οι οποίες θα μπορούν να υπολογίζουν το κόστος ανάλογα με τη διαδρομή. Το αντίτιμο δηλαδή να αντιστοιχεί στα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός.
Πηγή Εφηημερίδα Ισοτιμία

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Να πως ξεκινούν οι ιστορίες κλοπής αρχαιοτήτων!

Αίγυπτος: Λεηλασίες σε αποθήκες με αιγυπτιακές αρχαιότητες.

Αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ' αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν σήμερα αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αποθήκες.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

48,5% ακριβότερα πληρώνουμε τη βενζίνη

Κατά 48,5 % ακριβότερα πληρώνουν την βενζίνη οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός ενός μεσαίου κυβισμού 1400 αυτοκινήτου, ο οποίος διανύει τον μήνα..
1250 χιλιόμετρα, με κατανάλωση 9 λίτρα / 100 χιλ, με τιμή λίτρου 1,07, την 1η Ιανουαρίου του 2010, πλήρωνε 120,60 ευρώ
Ο ίδιος οδηγός, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με τιμή λίτρου 1,57 176,63 ευρώ πληρώνει 56,03 ευρώ περισσότερα .
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ για το πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου του 2011, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση στην [ακριβότερη] τιμή της βενζίνης μετά την Ολλανδία:

Αυστρία
1.26
Βέλγιο
1.46
Βουλγαρία
1.13
Τσεχία
1.29
Δανία
1.55
Εσθονία
1.17
Φινλανδία
1.48
Γαλλία
1.48
Αγγλία
1.47
Γερμανία
1.47
Ελλάδα
1.57
Ουγγαρία
1.30
Ιρλανδία
140
Ιταλία
1.42
Λετονία
1.14
Λιθουανία
1.25
Λουξεμβούργο
1.21
Μάλτα
1.27
Ολλανδία
1.62
Βόρεια Ιρλανδία
1.44
Πολωνία
1.19
Πορτογαλία
1.41
Σλοβακία
1.25
Σλοβενία
1.26
Ισπανία
1.23
Σουηδία
1.47

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Αναχώρηση τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C -130 για Αίγυπτο!

Σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και έχουν εκδηλώσει σχετική πρόθεση, προγραμματίζεται η αναχώρηση τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C -130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το..
στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αύριο, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στις 9 π.μ.

Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους που θα αναχωρήσει.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

"Η διαχείριση του ασύλου θα αφαιρεθεί από τους πρυτάνεις"

ξεκαθαρίζει η Α.Διαμαντοπούλου.

  • Ιδιωτική αστυνομία σε όλα τα πανεπιστημικά κτίρια.

Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αφαιρέσουν και τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου από τους πρυτάνεις προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Παράλληλα, στη...συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αναφέρει ότι στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια.
Σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, το Συµβούλιο του Ιδρύµατος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστηµίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η αστυνοµία. "Το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν. Φτάσαµε η Σύνοδος των Πρυτάνεων να µην µπορεί να συνεδριάσει εντός των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων." αναφέρει η υπουργός.
Προσθέτει δε, ότι "το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο. Αυτό θα γίνει – όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια – όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην εισαγγελία και τις αστυνοµικές αρχές".
Με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τους μετανάστες στη Νομική, η Άννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι "κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίµα µε τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή µη άσυλο» και παραµερίζοντας την πραγµατική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας". "Είναι επιλογή µας ο διάλογος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση να µην «ασυλοποιηθεί» να µη «συριζοποιηθεί», να µείνει έξω από την πόλωση και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας µας, που πλήττεται πανταχόθεν", σημειώνει.
Όσον αφορά στη λύση που προτείνει για τους 250 µετανάστες, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι "από δω και πέρα δεν µπορεί παρά να εφαρµοστεί ο πρόσφατα ψηφισµένος Ν.3709 για τη µετανάστευση".

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Πανάκριβο το «κοστούμι»

Τελικά, μάλλον θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά το «κοστούμι» που μας ράβει η Ανγκελα Μέρκελ για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και την επαναγορά των ομολόγων.

Είναι φανερό πλέον ότι η λύση που θα βρεθεί για τη διάσωση της ελληνικής και των άλλων... υπερχρεωμένων οικονομιών της Ευρωζώνης θα συνοδευτεί με νέα περιοριστικά μέτρα και θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις των Γερμανών: περισσότερη δουλειά, λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, μικρότεροι μισθοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αποθρασυμένοι από την «παραλυσία» ακόμη και των πιο ισχυρών εταίρων τους, οι Γερμανοί χορεύουν πλέον ολόκληρη την Ευρώπη... στο ταψί!
Στο πλαίσιο του «δόγματος Μέρκελ» εντάσσονται βέβαια και οι πιέσεις που δέχεται από την τρόικα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, για τη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, με απώτερο στόχο τη (νέα) μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Και όσο περνούν οι μέρες, οι πιέσεις θα εντείνονται.
Αλλωστε, η τρόικα έχει στα χέρια της το ισχυρότερο όλων των «ατού»: την έγκριση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου...

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Ντόμινο εξεγέρσεων σε 20 χώρες(!) μέσα στο 2011

εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές


Ντόμινο στις κοινωνικές εξεγέρσεις εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές ότι θα υπάρξει μέσα στο 2011 στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο σε 18 ακόμη χώρες εκτιμάται ότι..υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανάλογων εξεγέρσεων, χωρίς να αποκλείονται και σε άλλες ακόμη. Αλλά άμεσα οι πιθανότητες είναι να συμβούν σε άλλες Αραβικές χώρες. Εν τω μεταξύ το χάος, η βία και οι πολύνεκρες συνεχείς συγκρούσεις στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις. Το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από 90$ το βαρέλι, τα περισσότερα χρηματιστήρια γνώρισαν σημαντική πτώση, οι τουρίστες επιστρέφουν ομαδικά στις πατρίδες τους και έχει παραλύσει η οικονομία της, με επιπτώσεις σε όσους έχουν επενδύσει σ' αυτήν.

Οι εξεγέρσεις είναι κοινωνικές, αλλά κοινή είναι η αντίληψη ότι υπάρχουν, τουλάχιστον στην Αίγυπτο, έντονες ισλαμιστικές επιρροές από τους " Αδελφούς Μουσουλμάνους", που συνδέονται με τους ηγέτες της Χαμάς. Το κύριο αίτημα της σε εξέλιξη εξέγερσης πάντως είναι το ίδιο με της Τυνησίας, δηλαδή η κατάργηση του παγιωμένου αυταρχικού καθεστώτος, η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ο 68χρονοςΑιγύπτιος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, βρίσκεται ήδη στη χώρα του και ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στα υπέρ του, μεταξύ των Αιγυπτίων που διέπονται από αντιαμερικανικά αισθήματα, έχει το ότι ως Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν σύμπλευσε με τονΠρόεδρο Μπους, και δεν δίστασε να δηλώσει ότι από τους ελέγχους της ΔΕΑΕ δεν προέκυψεκάποιο στοιχείο, που να αποδεικνύει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν διέθετε πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής, καταρρίπτοντας έτσι το λόγο της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Εννέα από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής εξέγερσης. Εκτός από την Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ( 86,2 εκατομμύρια) Αραβική χώρα, και την Τυνησία, οι υπόλοιπες χώρες είναι η Αλγερία, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Σουδάν, η Υεμένη, ο Λίβανος και η Σομαλία, χωρίς να αποκλείονται και άλλες.
Σημειώνεται ότι και οι 22 Αραβικές χώρες έχουν αυταρχική διακυβέρνηση καικυβερνώνται από βασιλείς και εμίρηδες, ή από παγιωμένα καθεστώτα με μόνιμους ηγέτες, όπως ο Μουαμάρ Καντάφι ( από το 1969), ο ηγέτης της Υεμένης Αλή Αμπντάλα Σαλέχ ( από το 1978) και ο Χόσνι Μουμπάρακ ( από το 1981). Ο 82χρονος Μουμπάρακ επιδίωκε στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, στο τέλος του 2011, να επιβάλει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον υιό του Γκαμάλ.

Οι ίδιες αυτές Αραβικές χώρες έχουν μεταξύ τους τεράστιες διαφορές, ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Με οικονομικά στοιχεία του 2009 το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει το Κατάρ ($ 68.871) και το μικρότερο η Σομαλία ( $ 795). Ως προς το εσωτερικό των αραβικών χωρών υπάρχουν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και ηεντυπωσιακήανάπτυξη τους δεν έχει αντίκρισμα στον πληθυσμό. Ειδικά η Αίγυπτος θεωρείται ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρόϊτερς, το 2010 είχε ανάπτυξη 5,3%, αλλά η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και το μέσο μηνιαίο εισόδημα περίπου 180 Ευρώ.

Ο Αιγύπτιος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα από το Νταβός μίλησε στα ΜΜΕ για την κατάσταση στις Αραβικές χώρες και δήλωσε, μεταξύ των άλλων: "Ο Αραβικός κόσμος είναι σε σταθερή εξέγερση. Το έχω ήδη πει: οι πολίτες είναι καταπιεσμένοι από την εσωτερική κατάσταση, αλλά και από αυτή της περιοχής και τη γενικότερη διεθνή. […] Υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μεταρρυθμίσεις, οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές".

Στην Αλγερία υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Αζίζ Μπουτεφλίκα ασκεί την εξουσία από το 1999 και επιδιώκει να την ασκεί, τουλάχιστον έως το 1913 με την έως τώρα σιδερένια πυγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης και να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας. Διαδηλώσεις με προοπτική εξέγερσης διαδραματίζονται στην Υεμένη, το καθεστώς της οποίας έχει κατ' επανάληψη κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Η Υεμένη είναι η πτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, με πληθωρισμό 12%, ανεργία 35% και με το 40% των Υεμενιτών να ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Το καθεστώς Σαλέχ κατηγορείται για διαφθορά και για εξόντωση κάθε πολίτη που δεν είναι υποταγμένος στα θελήματα του. Το Ιράκ έχει πολύ αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και έντονη είναι πάντα η εκεί αναταραχή. Στον Λίβανο η Χεζμπολάχμε αμφισβητούμενο τρόπο πήρε την εξουσία, για να εξουδετερώσει κάθε φωνή που θα την εξέθετε, ότι έχει την ευθύνη της δολοφονίας του προέδρου Χαρίρι. Στη Λιβύη ο Καντάφι επιδιώκει να προλάβει την κοινωνική έκρηξη. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα Ταμείο, το οποίο χρηματοδότησε με 24 δισεκατομμύρια Ευρώ και έχει σκοπό να ανεγείρει κατοικίες για τον πληθυσμό. Επίσης από την κυβέρνηση του ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μείωση τιμών κυρίως στα τρόφιμα καθημερινής χρήσης. Στην Ιορδανία η εξουσία του βασιλιά Αμπντάλα είναι τελευταία υπό αμφισβήτηση. Το ισλαμικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικά υπό διωγμό, αλλά εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση και υποδαυλίζει την εξέγερση του κόσμου. Τέλος στο Σουδάν υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις και έντονες φυγόκεντρες τάσεις για απόσχιση του μη αραβικού Νότου από το αυταρχικό καθεστώς τουΣτρατηγού Μπασίρ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989 και για τον οποίο υπάρχει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία στο Νταρφούρ και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.-

Οι 18 πριν από την εξέγερσηχώρες:

Αλγερία, Υεμένη, Ιορδανία, Σομαλία, Σουδάν, Ιράκ., Λίβανος, Ακτή του Ελαφαντοστού, Νιγηρία, Μαδαγασκάρη, Πακιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Αϊτή, Βενεζουέλα και Λευκορωσία.

Χώρες με πιθανότητακοινωνικών, φυλετικών ή πολιτικών εκρήξεων:

Αλβανία, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε, Κογκό, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουζμπεκιστάν, Ινδονησία, Μιανμάρ και Κένυα.

Οι 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου:

Αλγερία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ομάν, Σομαλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέϊν, Ιράκ, Λιβύη, Παλαιστινιακή Αρχή, Σουδάν, Υεμένη, Κομόρος, Ιορδανία, Μαυριτανία, Κατάρ, Συρία, Τζιμπουτί, Κουβέϊτ, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Τυνησία.
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλος

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

H συζήτηση για την επιμήκυνση έριξε τα spread

Θετικά λειτούργησε στις διεθνείς χρηματαγορές η πρόταση για την επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου...έναντι του bund υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφωνόταν στις 826. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνταν και τα spread των αντίστοιχων πορτογαλικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.
Στέλεχος της αγοράς απέδωσε την πτώση των spread στη συζήτηση για την παράταση των ελληνικών δανείων. «Ο κόσμος σκέφτεται ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόγφγκανκγ Σόιμπλε δεν απέκλεισε σε συνέντευξή του την Κυριακή, το ενδεχόμενο να υπάρξει συναινετική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δυο μέρες νωρίτερα, εκπρόσωποι της ευρωζώνης είχαν κάνει λόγο για επιμήκυνση 30 ετών στα ελληνικά και τα ιρλανδικά δάνεια.
Πηγή: Reuters

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Δουλειά μετά τα 22..

Η ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία φαίνεται να καθυστερεί στην Ελλάδα σε μια ηλικία άνω των 22 ετών, ενώ οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν μια πρώτη εργασία ως μισθωτοί και χρειάζεται να...περάσει πάνω από ένα έτος για να τη βρουν. Αυτό προκύπτει από την ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με θέμα
«Είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας».

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, καθώς έως την ηλικία των 22 ετών το ποσοστό των ατόμων που έχουν μια εργασιακή εμπειρία δεν ξεπερνά το 50%. Ακόμα και στην ηλικία των 25 ετών, το 20% των ερευνηθέντων ατόμων δεν έχει αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία.

Οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν μια πρώτη εργασία ως μισθωτοί. Για τους περισσότερους, η εργασία αυτή ήταν μισθωτή και πλήρους απασχόλησης, αλλά προσωρινή (40,5%) ,ενώ σημαντικό (11,4%) είναι και το ποσοστό αυτών που εργάστηκαν με μερική απασχόληση- είτε σε μόνιμη, είτε σε προσωρινή εργασία. Το ποσοστό των ατόμων που άρχισαν να εργάζονται αμέσως, είτε βρήκαν μια εργασία μέσα σε έναν το πολύ χρόνο από το τέλος των σπουδών τους, είναι 27,9%. Το 30,7% των ερευνηθέντων δήλωσε ότι βρήκε εργασία μέσα στον τέταρτο χρόνο, ή και αργότερα, μετά το τέλος των σπουδών.

Η μέση διάρκεια της πρώτης εργασίας είναι 46,5 μήνες. Είναι μεγαλύτερη για τους άντρες (49,35 μήνες) και για τα άτομα με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (47,71 μήνες). Η σύγκριση του εκπαιδευτικού επιπέδου των ερευνηθέντων με το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων, δείχνει ότι όταν και οι δύο γονείς είναι γεννημένοι στην Ελλάδα, τα μισά σχεδόν άτομα έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους γονείς τους (49,9%). Εάν, όμως, κάποιος (ή και οι δύο) από τους γονείς είναι γεννημένος στο εξωτερικό το ποσοστό των ατόμων με ανώτερη εκπαίδευση από τους γονείς τους είναι αρκετά μικρότερο (29,4% και 20,8%, αντίστοιχα). Το ποσοστό των ατόμων με εκπαιδευτικό επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των γονέων τους είναι αρκετά υψηλό όταν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό (20,4% και 12,4%, αντίστοιχα), ενώ είναι μόνο 6,4% για τα άτομα, των οποίων και οι δύο γονείς είναι γεννημένοι στην Ελλάδα

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ νεογνών του "Παπαγεωργίου"

Κανονικά λειτουργεί πάλι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", μετά την πετυχημένη αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, που είχε...εντοπιστεί πριν από 13 ημέρες, εξαιτίας της οποίας πέθανε ένα νεογνό. Το νεογέννητο είχε προσβληθεί από το ακινετοβακτήριο, "ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό βαρύ και πολυανθεκτικό μικρόβιο" όπως το είχε χαρακτηρίσει ο διευθυντής της Μονάδας, καθηγητής νεογνολογίας, Νίκος Νικολαΐδης.
«Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, όλα τα νεογνά είναι καλά και η επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών έγινε μέσα στο καθορισμένο χρόνο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Νικολαΐδης
Υπενθυμίζεται ότι μετά το θάνατο του νεογνού είχε κινητοποιηθεί η Νεογνολογική Κλινική και η Επιτροπή Λοιμώξεων του "Παπαγεωργίου" και από τις 19 Ιανουαρίου και για διάστημα δέκα ημερών, είχαν σταματήσει οι εισαγωγές νεογνών στη συγκεκριμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου

λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ προκειμένου να εξετασθεί αύξηση παραγωγής ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές , δηλώνει για μία...ακόμη φορά ο επικεφαλής του οργανισμού, ιρανός Υπουργός Πετρελαίου Μωχάμεντ Αλι Χατιμπί, που επανέλαβε πως υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η τιμή του πετρελαίου αγγίζει τα 100 δολ. λόγω Αιγύπτου. Ωστόσο ανεπίσημα η παραγωγή των κρατών μελών συνέχισε να αυξάνεται και από 29.1 εκ βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, ανέβηκε στα 29,5 τον Ιανουάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο ημερήσιας παραγωγής από το 2008.
Από την πλευρά του η παγκόσμια επιτροπή ενέργειας, ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αίγυπτο και να είναι έτοιμος να αντιδράσει αν οι τιμές λόγω της κρίσης αρχίσουν να ξεφεύγουν, κάτι με το οποίο ήδη εξέφρασε την συμφωνία της η Σαουδική Αραβία.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ανησυχία για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία

Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας να... δεσμευτούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ.
Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στον κοινοβουλευτικό διάλογο στη γειτονική χώρα, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε επέμεινε στην ανάγκη ο πολιτικός διάλογος στην ΠΓΔΜ να διεξάγεται στο πλαίσιο του κοινοβουλίου.
Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εργαστούν από κοινού, ώστε ο πολιτικός διάλογος να επανέλθει στο πλαίσιο του κοινοβουλίου.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό «Α1», η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι , όπως σε κάθε δημοκρατία, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου, η οποία συνιστά θεμελιώδης αρχή.
Τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρη ελευθερία και χωρίς εμπόδια και για το λόγο αυτό, όπως συμπλήρωσε, οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες θα πρέπει να διενεργηθούν με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο.Εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα του επιτρόπου να επισκεφθεί τα Σκόπια εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για την κατάσταση στην Αλβανία, η εκπρόσωπος του Στ.Φούλε τόνισε την ανάγκη ο γενικός εισαγγελέας να ολοκληρώσει την έρευνα του για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια με πλήρη διαφάνεια αλλά και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι στην Αλβανία, όπως και σε οποιαδήποτε άλλο υποψήφιο κράτος μέλος, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, κάτι που αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή.Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, ο κοινοτικός επίτροπος δηλώνει έτοιμος να επισκεφθεί τη χώρα εφόσον αυτό ζητηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

990 φορο-οφειλέτες με βίλλες στη Μύκονο και Σαντορίνη

Τα αποτελέσματα των στοχευμένων διασταυρώσεων για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως οι...διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου, αποδίδουν και θα συνεχιστούν.

Συνεχίζονται επίσης και οι ενέργειες κατά των οφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη.
Υπογραμμίζεται τέλος, ότι οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις, παραμένουν στη βάση δεδομένων, στην οποία διενεργείται μηνιαίος έλεγχος, ακόμη και μετά την εξόφληση των οφειλών τους και παρακολουθούνται για την ενδεχόμενη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων.

Αναλυτικά:

- Εντοπίστηκαν 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία στις περιοχές Μυκόνου ή/και Σαντορίνης αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 540 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 1,4 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο), 105 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,8 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 122 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους ή δημιούργησαν νέες οφειλές, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 11 από αυτούς υπάρχει δικαστική αναστολή είσπραξης, ενώ για 15 άλλους έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, δύο νέες κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

- Εντοπίστηκαν 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων καταστημάτων στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκ ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 136 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,6 εκ. ευρώ (κεφάλαιο), 88 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 1,7 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,5 εκ. ευρώ και 24 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για οκτώ από αυτούς έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ολοκληρώθηκαν οκτώ νέες κατασχέσεις και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

- Εντοπίστηκαν 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ (917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια, σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας 1/1,5 τουλάχιστον). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δύο οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,5 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο), έχουν απαλειφθεί απαιτήσεις τεσσάρων οφειλετών συν.ποσού 2 εκ. ευρώ κατόπιν δικαστικής ή διοικητικής απόφασης, 31 έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 13,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 1,5 εκατ. ευρώ και 12 χρέη βρίσκονται σε δικαστική αναστολή είσπραξης. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για εννέα έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελλος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού.

- Εντοπίστηκαν 561 κληρονόμοι με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκ. ευρώ προερχόμενες και από φόρο κληρονομιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 31 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,3 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 193 έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 4,6 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,3 εκ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 49 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηματίστηκε φάκελλος κατάσχεσης.

- Εντοπίστηκαν 547 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ (Βούλα, Βουλιαγμένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Ν.Ερυθραία, Πανόραμα) συνολικής αξίας 919 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 85 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,8 εκ. ευρώ (κεφάλαιο) και 110 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,6 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 75 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 24 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

- Εντοπίστηκαν 235 φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκατ. ευρώ (ένας μόνο οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 144 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,4 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο) και 49 ρύθμισαν τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 0,8 εκατ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,1 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων αυτών θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Δήλωση Ψωμιάδη για Κ.Καραμανλή

Σχετικά με τη φημολογούμενη αποχώρηση από την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης μας απέστειλε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν δικαιούται να...αποσυρθεί.
Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει οι πρώην πρωθυπουργοί με τη συσσωρευμένη πείρα και γνώση να περνούν στο περιθώριο.
Κάνω έκκληση να ενεργοποιηθεί άμεσα, μέσα στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στο πλευρό του προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά.
Δεν το ζητώ εγώ, το ζητά ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας που θέλει ενότητα.
Λάθη μπορεί να έγιναν και τα είχα επισημάνει εξαρχής, όμως έγινε και πολύ σημαντικό έργο.
Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά εγκλήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia, την μεγαλύτερη εταιρία ταξιδιών στον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ...επίσης για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές κρατήσεις τον Απρίλιο και το Νοέμβριο.

Στη θελκτικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει συντελέσει η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που ως αποτέλεσμα θα έχει την περεταίρω μείωση των τιμών στις τιμές των ξενοδοχείων.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το γραφείο της Expedia στην Αθήνα, τονίστηκε ότι θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μέσα από News Letters, από τις ιστοσελίδες της αλλά και με υλοποίηση Online και Offline μάρκετινγκ. Το 2010 οι κρατήσεις δωματίων σε ελληνικά ξενοδοχεία που πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικών προωθητικών προσφορών αντιπροσώπευσαν το 43% του συνόλου των κρατήσεων της Expedia.

Συγκεκριμένα οι κρατήσεις μέσω πακέτων στα ελληνικά νησιά για το 2010 σημείωσαν αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η πλειοψηφία δε των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα μέσω της Expedia ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείας (36%) ενώ οι υπόλοιπες κύριες αγορές περιλαμβάνουν την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις τιμές των δωματίων στα ελληνικά ξενοδοχεία, η κράτηση των οποίων έγινε μέσω της Expedia κατά 2010, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2009 παρουσιάζοντας μικρή πτώση από τον Οκτώβριο και μετά. Μάλιστα αναμένεται αυτή η πτώση των τιμών να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές που πρέπει να λυθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το...οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Η επιδιωκόμενη "μεγάλη συμφωνία", αναφέρει το δημοσίευμα, αφορά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και μπορεί να περιλαμβάνει και τη βελτίωση των όρων των δανείων - με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου - που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι πιθανό ότι θα ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου. Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Γερμανία θέλει μεγαλύτερη λιτότητα και αυξημένο οικονομικό συντονισμό στην Ευρωζώνη.
Οι προτάσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό αφορούν στη συμφωνία από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τους συντελεστές φορολογίας των εταιρικών κερδών και στη νομοθετική πρόβλεψη για το "φρένο χρέους". Τις βασικές γραμμές του σχεδίου για το συντονισμό των πολιτικών θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.
Όσον αφορά τα δάνεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων τους, τα οποία καθορίσθηκαν σε υψηλά επίπεδα για να αποθαρρύνονται οι χώρες να ζητούν οικονομική βοήθεια. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι αναγκαία τα υψηλά επιτόκια, επειδή οι χώρες δεν είναι πρόθυμες να ζητούν προγράμματα βοήθειας. Η εξέταση του θέματος έχει περιπλακεί, λέει η εφημερίδα, από τη δημόσια εκφρασθείσα απαίτηση για μείωση των επιτοκίων από τον κ. Μάικλ Νόναν - τον προαλειφόμενο για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας - καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από δημόσιες πιέσεις.
Διαφορές υπάρχουν όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το ΕΤΧΣ στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ορισμένοι αξιωματούχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, ζητούν να προβλεφθεί στο πακέτο μέτρων και ένα δάνειο διάσωσης για την Πορτογαλία, ενώ ένας μικρότερος αριθμός αξιωματούχων ζήτησε να δοθεί μία γραμμή πίστωσης στην Ισπανία. Με το αίτημα αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, είναι αντίθετοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα μέλη της γερμανικής Κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία δεν χρειάζεται διάσωση λόγω της σταθερότητας του τραπεζικού της τομέα και του επιπέδου του χρέους της που είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αντίδραση για τη βοήθεια στην Ισπανία. Αντίθετα, αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζεται η αυξημένη επίβλεψη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Η αύξηση της "δύναμης πυρός" του ΕΤΧΣ, ώστε να μπορεί να δανεισθεί πράγματι το ποσό των 440 δις. ευρώ από τις αγορές, έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί αυτός ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου, ώστε να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης από τις αγορές ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, για να επαναγοράσουν χρέος τους. Για τη συμφωνία στο θέμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν ερωτήματα, λόγω της αντίθεσης του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Το Internet ξεπερνάει την τηλεόραση στον διαφημιστικό κλάδο

της Μεγάλης Βρετανίας

Ύψος ρεκόρ 1,75 δις κατέγραψαν οι δαπάνες στο ίντερνετ, ποσοστό που ξεπερνάει τις αντίστοιχες δαπάνες για διαφήμιση στην τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με...στοιχεία που δημοσιεύει η Guardian για το έτος 2009.
Από το σύνολο των 1,75 δις λιρών που έχουν δαπανηθεί στην διαφήμιση στο ίντερνετ στην Αγγλία, το 1,05 δισ ή το 60% ξοδεύτηκε μέσω μηχανών αναζήτησης συμπεριλαμβανομένων του Google, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού ΙΑΒ που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαφήμισης στο ίντερνετ. Αυτό το γεγονός είναι ένας ναύσταθμος στον αντιμαχόμενο χώρο της τηλεόρασης που ήταν το κυρίαρχο διαφημιστικό μέσο στην Μεγάλη Βρετανία σχεδόν για μισό αιώνα.
Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία για το ίντερνετ για να γίνει το μεγαλύτερο διαφημιστικό μέσο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η διαφήμιση στο ίντερνετ κατέγραψε άνοδο της τάξης 4,6%. Για να γίνουν τα μεγέθη πιο κατανοητά, όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις από την ΙΑΒ το 1998, η διαφήμιση στο ίντερνετ ήταν στα 19,4 εκατ λίρες.
Σήμερα το ίντερνετ αποτελεί το 23,5% των συνολικών δαπανών στη διαφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την τηλεόραση είναι 21,9%. Η ΙΑΒ αρχικά προέβλεπε ότι η διαφήμιση στο ίντερνετ θα ξεπεράσει την διαφήμιση στην τηλεόραση στο τέλος του 2009, αλλά τελικά αυτό έγινε νωρίτερα , στα μέσα του 2009, λόγω και της γενικής κρίσης στον χώρο της διαφήμισης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 η διαφήμιση στην τηλεόραση έπεσε 17% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο του 2008. Οι online αγγελίες αυξήθηκαν κατά 10,6% στα 385 εκατ λίρες που αποτελούν το 22% των συνολικών δαπανών στη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά οι online διαφημιστικές προβολές στο ίντερνετ όπως στα banners, έπεσαν κατά 5,2% την ίδια περίοδο, δηλαδή στα 316,5 εκατ λίρες που αντιστοιχεί σε 18% του συνόλου.
Η εταιρία Thinkbox ένας οργανισμός τηλεοπτικού μάρκετινγκ στην Βρετανία θεωρεί ότι το online μάρκετινγκ περιλαμβάνει πάρα πολλές υποκατηγορίες και δεν θα πρέπει να κρίνει κανείς με βάση το σύνολο αλλά την κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Οι παράγοντες στον χώρο αναφέρουν, επίσης, ότι το ίντερνετ έχει μεγάλη δυναμική «Μπορούμε να δούμε την διαφήμιση στο ίντερνετ να ξεπερνά το 30% στο σύνολο των διαφημίσεων (ίντερνετ, τηλεόραση κλπ) σε ένα επίπεδο που μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 δισ. λίρες ετησίως», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΑΒ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο κράτος την Ευρώπη που το ίντερνετ προηγείται της τηλεόρασης, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Δανία που στα τέλη του 2008 παρουσίασε ανάλογη πορεία. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που η διαφήμιση στο ίντερνετ υπερισχύει της τηλεόρασης

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Π.Α.ΜΕ.:Καλεί τους μετανάστες σε απεργία στις 23/2

Κάλεσμα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διαμένουν και εργάζονται στη χώρα μας να συμμετάσχουν στην...απεργιακή κινητοποίηση της 23ης Φεβρουαρίου απευθύνει το ΠΑΜΕ. Το Πανεργατικό Μέτωπο καλεί τους μετανάστες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11:00, στην Ομόνοια, και με δικό τους ξεχωριστό πανό να πουν «όχι» στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για το πολιτικό άσυλο.
«Ένας φράχτης θα υψωθεί στα σύνορα για να συλλαμβάνουν ευκολότερα όσους προσπαθούν να γλυτώσουν από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις άσχημες συνθήκες ζωής. Άλλος ένας φράχτης που δεν είναι με σύρματα ή πέτρες αλλά με σκληρή νομοθεσία με μηχανισμούς όπως είναι ο FRONTEX , ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό σώμα χτίζεται και υψώνεται για να γίνει η ζωή των προσφύγων και μεταναστών ακόμη πιο δύσκολη. Τα κέντρα κράτησης αλλάζουν το όνομα σε κέντρα υποδοχής χωρίς να αλλάζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Εκεί μέσα θα κρατούνται για όσο καιρό θα διαρκεί η έρευνα αν θα απελαθούν ή όχι μέχρι και 12 μήνες με περιορισμό της ελευθερίας τους. Άτυπες φυλακές που θα μετατραπούν παλιά στρατόπεδα ακόμη και καράβια μέσα στη θάλασσα.
Όποιος δε απελαύνεται δεν έχει δικαίωμα να ξαναέρθει στη χώρα μας ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για πέντε χρόνια ακόμη και με νόμιμο τρόπο, ακόμη και αν είναι ανήλικος. Τα παράβολα αιτήσεων και ανανέωσης παραμονής διπλασιάζονται, όσοι μένουν άνεργοι και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα εκτός από το πρόβλημα της ανεργίας αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απέλασης. Όσοι έχουν δουλειά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαινόμενα ρατσισμού που σκόπιμα καλλιεργούνται και βιώνουν όλα τα προβλήματα που σήμερα γονατίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με την οποία καλούνται οι πρόσφυγες να δώσουν οργανωμένα τη μάχη για τη νομιμοποίησή τους.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Αύξηση των περιπολιών της Ακτοφυλακής στο νότιο τμήμα της Κρήτης

Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη φοβάται μαζική έξοδο Αιγυπτίων από τη χώρα τους.

Αύξηση των περιπολιών της Ακτοφυλακής στο νότιο τμήμα της Κρήτης και των περιπολιών της ΕΛΑΣ στο ίδιο γεωγραφικό τμήμα είναι δύο από τις...προτάσεις που συζητούνται στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Χρήστος Παπουτσής, με την παρουσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Διοικητή της ΕΥΠ.
Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη φοβάται μαζική έξοδο Αιγυπτίων από τη χώρα τους, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εκεί. Η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη και η Γαύδος αποτελούν τα πιο κοντινά ευρωπαϊκά σύνορα για την Αίγυπτο και ήδη εκφράζεται φόβος για προσπάθεια μαζικής εισόδου σε ελληνικά σύνορα προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Εισαγγελικές κλήσεις σε οκτώ άτομα για την κατάληψη της Νομικής

Ευθύνες στην υπόθεση της κατάληψης της Νομικής Σχολής από μετανάστες αναζητά η Δικαιοσύνη.

Ήδη, ο Εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Μουζακίτης, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση...απέστειλε οκτώ κλήσεις για κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου.
Η μία από τις κλήσεις αφορά τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, που καλείται να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).
Οι υπόλοιπες κλήσεις, μέχρι στιγμής, αφορούν το αδίκημα της προώθησης και διακίνησης μεταναστών (κακούργημα) και απευθύνονται σε μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που στήριξαν τους μετανάστες απεργούς πείνας. Παράλληλα, ο εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Αναστολή λειτουργίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης..

Διήμερη αναστολή της λειτουργίας του, την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη (7 και 8 Φεβρουαρίου) αποφάσισε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΤΕΙΘ), που συνεδρίασε σήμερα, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει μέχρι την Παρασκευή (4 Φεβρουαρίου) το χρηματικό ποσό για τις πληρωμές του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος. Η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙΘ αναμένεται να επηρεάσει τον δεύτερο κύκλο εξεταστικής που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙΘ συνεχίζει την επίσχεση εργασίας του για δεύτερη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙΘ, Παύλο Καρακολτσίδη, από την επίσχεση εργασίας προκλήθηκαν ήδη ακυρώσεις εξετάσεων σε πολλά μαθήματα και έκλεισαν τμήματα, καθώς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελεί το 75% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος (περίπου 1.000 άτομα).

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Θεσσαλονίκη: Καθάρισε η πόλη από τους λόφους των απορριμμάτων

Παρελθόν αποτελούν οι λόφοι των σκουπιδιών από τις περισσότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση στους δρόμους είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το...προηγούμενο διάστημα όπου το πρόβλημα των απορριμμάτων ήταν ιδιαίτερα έντονο.

«Τα σκουπίδια έχουν μαζευτεί και αυτά που υπάρχουν στους κάδους είναι σκουπίδια μιας ή δύο ημερών, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης.
Σήμερα, σε κυκλοφορία βρίσκονται 24 απορριμματοφόρα του δήμου, ενώ αποσύρθηκαν τα οχήματα του στρατού από τη «μάχη» κατά των σκουπιδιών.
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε έναν σταθερό αριθμό στόλου, από 20 έως 35 απορριμματοφόρα, για να γίνεται καθημερινά η αποκομιδή. Θα επιδιώξουμε το προσεχές διάστημα να μην ξαναϋπάρξει παρόμοιο πρόβλημα συσσώρευσης σκουπιδιών», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Αίγυπτος:Επαναπατρισμό ζήτησαν 165 Έλληνες

Ο αριθμός των Ελλήνων της Αλεξάνδριας που ζητούν επαναπατρισμό έχει φτάσει τους 165. Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο και τον...Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, για να εξετάσουν πως έχει η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αν υπάρχουν πάροικοι και από το Κάιρο που θέλουν να επαναπατριστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροικοι έχουν επικοινωνήσει με τις διπλωματικές και προξενικές αρχές κι έχουν ζητήσει πληροφορίες για τον επαναπατρισμό, χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί πόσοι είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν.

Ωστόσο, το πρόβλημα που παραμένει, όπως ενημερώνουν οι διπλωματικές αρχές το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ασφαλής μετάβαση όλων των παροίκων από το χώρο συγκέντρωσής τους μέχρι και το αεροδρόμιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, το στρατό και την αστυνομία για να διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβασή τους.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Γ. Παπακωνσταντίνου: δεν σχεδιάζουμε νέες αυξήσεις

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα...Der Standard, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει, τέλος, πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

ΠΓΔΜ: Αρνηση της αντιπολίτευσης να επιστρέψει στη Βουλή

Η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα τρία μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, απέρριψαν την έκκληση του προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Παράλληλα...το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα "Νέα Δημοκρατία" του Ίμερ Σελμάνι αποφάσισε σήμερα να αποχωρήσει και αυτό από την Βουλή.Το έτερο αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα, το -"Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του οποίου ηγείται ο Μέντουχ Θάτσι- απέχει από τις εργασίες της Βουλής της ΠΓΔΜ ήδη από τον Αύγουστο του 2009.Πλέον, το μοναδικό κόμμα από την αντιπολίτευση που παραμένει στη Βουλή είναι το "Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό Κόμμα" του Γιόβαν Μανασίεφσκι, το οποίο έχει τέσσερις βουλευτές.Η αντιπολίτευση αποχώρησε προχθές από τη Βουλή κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για "απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας ", ενώ επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει όλα τα ΜΜΕ στη χώρα και ασκεί πιέσεις και διώξεις σε ανεξάρτητα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.Το κυβερνών κόμμα "VMRO-DPMNE" του Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με την απόφαση της να αποχωρήσει από την Βουλή, επιδιώκει την υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ενώ κατηγόρησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι προστατεύει το "οικονομικό έγκλημα" που διέπραξε συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του ΜΜΕ τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα στηναντιπολίτευση

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Aνάσα για χιλιάδες δανειολήπτες

Ο Άρειος Πάγος, με την υπ΄ αριθμ. 7/2011, απόφασή του ακύρωσε ως καταχρηστικό όρο...ο οποίος περιλαμβάνεται στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν τμηματικά οι τράπεζες ανάλογα με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών και αφού μηχανικός ελέγξει την πρόοδο των εργασιών και δώσει τη σχετική θετική πιστοποίηση για τις πραγματοποιηθείσες εργασίες.

Με άλλα λόγια ο όρος αυτός αφορά τις περιπτώσεις που έχει εγκριθεί μεν το στεγαστικό δάνειο, ο δανειολήπτης έχει λάβει (εκταμιεύσει) μέρος αυτού, αλλά λόγω μη προόδου των οικοδομικών εργασιών δεν εκταμιεύεται άλλο τμήμα του δανείου, το οποίο παραμένει στην Τράπεζα και δεν δίνεται στο δανειστή, αλλά παρόλα αυτά τοκίζεται για δεύτερη φορά.

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, με τον όρο αυτό οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκο για υπηρεσία που δεν τους έχει παρασχεθεί, δηλαδή να καταβάλουν τόκους για ποσό των δανείων που δεν έχουν πάρει.

Ο όρος αυτός, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ορίζει πλασματική εκταμίευση του δανείου, απλά και μόνο για να ενεργοποιηθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, δηλαδή η καταβολή τόκων, χωρίς μάλιστα να μεριμνά για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του δανειολήπτη με το συνυπολογισμό του οφέλους, που θα έχει η Τράπεζα από τη κατοχή του ποσού (τμήματος) του δανείου.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός είναι άκυρος ως καταχρηστικός, καθώς διαταράσσει την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων (Τράπεζας και δανειολήπτη) σε βάρος του καταναλωτή, αφού με βάση τον όρο αυτό υποχρεούνται οι δανειολήπτες να καταβάλλουν τόκο για προϊόν δανείου που δεν έχει παρασχεθεί σε αυτούς.

Επιπρόσθετα, ο όρος αυτός παραβιάζει και την αρχή της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τους γενικούς όρους των συναλλαγών. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκους για προϊόν του δανείου, το οποίο δεν τους έχει καταβληθεί, μεταβάλλοντας έτσι κατά τρόπο ανεπίτρεπτό και αδιαφανή το επιτόκιο του δανείου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μη γνωρίζουν κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή, όπως απαιτεί ο νόμος το επιτόκιο, με το οποίο τελικά έχουν δανειστεί, δεδομένου ότι στην ουσία τοκίζονται για δεύτερη φορά τα καταβαλλόμενα ποσά του δανείου.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Στο φως η συμφωνία για τα Ίμια, 15 χρόνια μετά

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και που για πολλούς άφησε τις βραχονησίδες να θεωρούνται "γκρίζα ζώνη" έρχεται στο...φως επιστολή του τότε αμερικανού ΥΠΕΞ που περιγράφει πως και με ποια ανταλλάγματα δεν οδηγηθήκαμε σε πόλεμο.
Το έγγραφο έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, από την Καθημερινή της Κυριακής. Συντάχθηκε - μετα τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος χειρίστηκε την κρίση και την απεμπλοκή, εκ μερους των ΗΠΑ που φοβούνταν σύρραξη- από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ. Απευθυνόταν προς τους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας και φέρει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996.
Σε αυτή αναφέρεται: “Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες – με έναν αλληλοδιάχικο και συντονισμένο τρόπο – επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μίας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνησης της άλλης χώρας”.
Την επιστολή παρέδωσαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής στους κ.κ. Πάγκαλο και Μπαικάλ, ο πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και ο επιτετραμένος στην 'Αγκυρα Φρ. Ρίτσαρντοόυν στις 6 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.
Η σχετική δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας, επιβεβαιώνεται την επόμενη όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης εκ μέρους της Τουρκίας στην Καλόλιμνο αυτή τη φορά, η Αθήνα διαμηνύει στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο τα Ίμια.
Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον κ. Κρίστοφερ Γουώρεν, αναφέρει: “Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησία της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, είπαν ότι μόνο η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Έτσι κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησιδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ουτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)”.
Το τηλεγράφημα επισημαίνει ότι “η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας πως η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνο τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες” και ζητά την σχετική επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου το αμερικανιικό ΥΠΕΞ απαντά ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ίμια. "Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο, παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικων σκαφών και τη μη επιστροφή τους" αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα τους να αναπτύξουν αυτα τα στρατεύματα αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην 'Αγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμά αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και 'Αμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση", προσθέτει

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας είναι οι 237 μετανάστες που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο της οδού Ηπείρου στην Αθήνα, καθώς και οι 50 στην Θεσσαλονίκη..διεκδικώντας τη νομιμοποίησή τους.
Στην Αθήνα, οι 22 μετανάστες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε χώρους αλληλεγγύης, μεταφέρθηκαν στο κτίριο της οδού Ηπείρου, προκειμένου να συνταχθούν με τους ομοεθνείς τους.
Οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες ΜΚΟ φροντίζουν για την υγειονομική κατάσταση των μεταναστών, έχοντας μεταφέρει χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ γιατροί έκαναν προληπτικές εξετάσεις στους απεργούς πείνας.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Χρεοκοπία λόγω ...ευθυνοφοβίας

Eίμαστε χώρα λίγο αστεία και δύσκολα μπορεί να μας πάρει κάποιος στα σοβαρά. Πώς να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα που προσπαθεί να γίνει σοβαρό και υπεύθυνο κράτος τελικά θα τα καταφέρει;

Το επεισόδιο με την κατάληψη στη Νομική Σχολή από λαθρομετανάστες ήταν καταλυτικό και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδιοργάνωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρέθηκε ο πρωθυπουργός...πριν αναχωρήσει για το Νταβός να συντονίζει σύσκεψη υπουργών για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Το λυπηρό δεν είναι η ευκολία με την οποία καταλήφθηκε για άλλη μια φορά ένα πανεπιστημιακό κτίριο, αλλά το αλαλούμ με την επίρριψη ευθυνών που προέκυψε στη συνέχεια.

Ουδείς εμφανίστηκε να αναλάβει την ευθύνη για την εξέλιξη. Ουδείς έπραξε λάθος και όλοι οι αρμόδιοι αυτοπαρουσιάζονταν να έχουν πράξει στο ακέραιο το καθήκον τους. Αυτή η ευθυνοφοβία (μία από τις αιτίες που μας πήγαν στη χρεοκοπία) αποτελεί δείγμα της νόσου που βασανίζει τη χώρα και δεν της επιτρέπει να σκεφτεί και να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική πορεία.

Το να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, αποτελεί για την Ελλάδα βαρετή κοινοτοπία. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν εφαρμοζόταν και η κοινωνία εκπαιδευόταν στην αναζήτηση ισχυρών προστατών για να ξεπερνούν εύκολα και ατιμώρητα τον νόμο. Η εφαρμογή του νόμου αντιμετωπίζεται με δέος από τα δύο μεγάλα κόμματα, που αν και συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι εφεκτικά στις φωνές της αριστεράς, που απαιτεί την καταστρατήγησή του. Περίεργο και ανεξήγητο επίσης γιατί η δική μας αριστερά επιλέγει να αντιπολιτεύεται πάντα με θέσεις που είναι κοντόφθαλμες και φανερά σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Για την παγωμάρα των υπευθύνων μπροστά στο πρόβλημα που ανέκυψε στη Νομική δεν ευθύνεται μόνο η αριστερά, αλλά και ο κακώς νοούμενος ανθρωπισμός που έχει εισαχθεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και ενίοτε υποστηρίζει την παρανομία.

Φταίει ακόμα και το «χρόνιο έλκος» που αναπτύχθηκε εξαιτίας των αδύναμων θεσμών, οι οποίοι την κρίσιμη ώρα της ανάγκης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Οι θεσμοί αποδυναμώθηκαν γιατί πολλοί από εκείνους που τους διακονούσαν αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Δυστυχώς, αλλά η λειψανδρία και η πανθομολογούμενη ανικανότητα προϊστάμενων αρχών δεν προκαλούσε και δεν προκαλεί εντύπωση. Έφτασε μάλιστα να θεωρείται και ως η ασφαλέστερη πυξίδα για να βρεθεί κάποιος σε μια καλή θέση.

Όλα τα παραπάνω είναι δείγματα μιας εποχής που θέλουμε να αφήσουμε πίσω, καθώς η ελληνική κοινωνία ζούσε με ψέματα και εκυβερνάτο από μικρόνοες, που δεν αντιλαμβάνονταν τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Το επεισόδιο της Νομικής Σχολής ήταν μια φευγαλέα εικόνα εκείνης της εποχής, με την οποία πρέπει να κοπεί κάθε σχέση.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Τι κρύβει η επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με δυνητικά χαμηλότερα επιτόκια είναι το ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση, αλλά η υλοποίηση δεν είναι εύκολη.

Βέβαιη θεωρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς είναι κομβικής σημασίας στο σχέδιο της Ε.Ε. για την...αντιμετώπιση της κρίσης με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των αδύναμων χωρών και παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων. Κοινοτικοί αξιωματούχοι και στελέχη ξένων τραπεζών εκτιμούν ότι η Γερμανία θα δώσει τελικά το πράσινο φως, ώστε το EFSF να έχει τη δυνατότητα άντλησης φθηνών κεφαλαίων από την αγορά μέχρι τα 440 δισ. ευρώ, από 255 δισ. ευρώ σήμερα, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω ενίσχυσή του.

Αυτό σημαίνει ότι η συνδυασμένη δύναμη πυρός του EFSF, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 750 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ανοίγοντας το δρόμο για αγορές ομολόγων μερικών χωρών όπως η Ελλάδα και έμμεση αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Το EFSF πρέπει επίσης να συνδράμει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν η τελευταία δεν έχει αποκτήσει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές με λογικά επιτόκια μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012, αφού το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από τις χώρες τη ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες από εκεί και πέρα.

Οι δόσεις του δανείου

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να εισπράξει το ποσό των 40 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά από τα 110 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθεί μέρος της τρίτης δόσης που ήταν να καταβληθεί το 2010 και πληρώθηκε φέτος. Οι εκταμιεύσεις από το ίδιο δάνειο ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ συνολικά το 2012 και μόλις 8 δισ. το 2013.

Το EFSF αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο για την επαναγορά των ομολόγων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως άλλωστε παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Το σχέδιο της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, με μακροχρόνιο δάνειο που θα φέρει χαμηλότερο κουπόνι από το EFSF, είναι γνωστό. Η ΕΚΤ δεν θα είχε λογικά καμία αντίρρηση, αφού αναζητεί τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP) και μάλιστα στην τιμή κτήσης τους, αφού στόχος της είναι να στηρίξει τα ομόλογα των χωρών-μελών και όχι να βγάλει κέρδος.

Εξυπακούεται ότι υπάρχουν κι άλλα σενάρια με απευθείας αγορά των ομολόγων της ΕΚΤ από το EFSF που εν συνεχεία θα ανταλλάξει με νέα ελληνικά ομόλογα που θα έχουν χαμηλότερα κουπόνια και μεγαλύτερες λήξεις.

Επίσης, η Ελλάδα, στο μέτρο που εξασφάλιζε χρηματοδότηση από το EFSF, θα μπορούσε να προχωρήσει σε δημοπρασία (reverse auction) για την επαναγορά του ελληνικού χρέους από την αγορά σε χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, μειώνοντας περαιτέρω το χρέος.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την ΕΚΤ που διαθέτει ελληνικά χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ περίπου, οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία διαθέτουν επίσης ομόλογα ονομαστικής αξίας 77 με 80 δισ. ευρώ περίπου. Κοινώς, 137-140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και νομικών προσώπων ελληνικών συμφερόντων. Επίσης, χρέος ύψους 38 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Ομως, το ερώτημα που γεννάται είναι ποιοι θα πούλαγαν σε μια τέτοια περίπτωση, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η δημοπρασία θα έδινε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα.

Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι θέλει την ΕΚΤ να εξωθεί κατά κάποιο τρόπο τις τράπεζες να πουλήσουν, γνωστοποιώντας τους ότι θα επαναφέρει σταδιακά τους προ κρίσης κανόνες για την παροχή ρευστότητας με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Με δεδομένο ότι μετά τις υποβαθμίσεις αξιολογούνται πλέον ως ομόλογα υψηλού ρίσκου, αυτό θα σήμαινε ότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα γίνονταν πλέον αποδεκτοί για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και επομένως οι τράπεζες θα είχαν κίνητρο να τους πουλήσουν στη δημοπρασία.

Μια άλλη πρόταση θέλει τις τράπεζες να εξωθούνται σε πωλήσεις στην ανωτέρω δημοπρασία, αν τους γνωστοποιείτο ότι τα επόμενα πανευρωπαϊκά τραπεζικά τεστ αντοχής (stress tests) θα περιελάμβαναν κάποιο «κούρεμα» (απομείωση) στα ελληνικά ομόλογα.

Διαχείριση ρίσκου

Ομως, στελέχη ξένων οίκων επισημαίνουν ότι σκοπός του EFSF δεν είναι να βοηθήσει την Ελλάδα ή άλλες χώρες να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους μέσω της αγοράς. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι σκοπός του ταμείου είναι αφενός να τις χρηματοδοτήσει το διάστημα που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας και αφετέρου να μειώσει το ρίσκο της αναχρηματοδότησης (roll-over) του χρέους τους ώστε να μπορέσουν να δανεισθούν οι ίδιες από την αγορά.

Επομένως, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με δυνητικά χαμηλότερα επιτόκια είναι το ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση, αλλά η υλοποίηση δεν είναι εύκολη.

Γι' αυτόν το λόγο πιστεύουν ότι πολλοί από τους σημερινούς κατόχους ελληνικών ομολόγων θα ήταν διατεθειμένοι να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα ομόλογα που θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια και πιθανόν χαμηλότερα κουπόνια σε σχέση με τα παλιά, αλλά θα ήταν υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης ώστε να αποζημιωθούν.

Για να συμβεί το τελευταίο, θα έπρεπε τα νέα ομόλογα να έχουν είτε την ΑΑΑ εγγύηση του EFSF είτε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου από χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης να εγγυώντο το κεφάλαιο στη λήξη τους. Πρόκειται για παραλλαγή των περίφημων Brady ομολόγων της δεκαετίας του 1980, που πήραν το όνομά τους από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών εκείνης της περιόδου, καθότι οι ΗΠΑ εγγυώντο την αποπληρωμή τους.πηγή Ελευθεροτυπία.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από το Κάιρο

Σε μια απόπειρα επίδειξης ισχύος του καθεστώτος της Αιγύπτου, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα υπερίπτανται του Καϊρου.

  • Ενισχύσεις στέλνει ο στρατός σε όλη τη χώρα.
  • Οι εξεγερμένοι δεν δείχνουν να πτοούνται.
  • Οι διαδηλώσεις φουντώνουν.
  • Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100..

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Και ο Σόιμπλε υπέρ της επιμήκυνσης

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά αντίθετα ότι «δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται...θετικός στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, αλλά αντιτάσσεται σε δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Εξετάζουμε το διάστημα αυτό, εάν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην οικονομική επιθεώρηση 'WirtschaftsWoche'‚ WiWo' (Βίρτσαφτσ-Βόχε) που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα 31/1/2011.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά αντίθετα ότι «δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν». Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα «σαφές μήνυμα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας και σε ανάλογες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Κατά τον κ. Σόιμπλε, ο στόχος είναι -μέσω του προγράμματος οικονομικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αποφασιστεί- να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. «Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο», διαπιστώνει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Επιχείρηση επιστροφής των Ελλήνων από την Αίγυπτο

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Κάιρο.Εξαφανισμένη η Αστυνομία..

Το κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας κατέλαβαν χιλιάδες διαδηλωτές το πρωί της Κυριακής, έκτη ημέρα της εξέγερσης. «Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» φωνάζει το πλήθος.
Η αστυνομία έχει εξαφανιστεί από τους δρόμους και το καθεστώς δείχνει στριμωγμένο στη γωνία. Στην Αθήνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε...πρωί της Κυριακής στο Υπουργείο Εξωτερικών αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Η αστυνομία που είχε εμπλακεί στις βίαιες συγκρούσεις των προηγουμένων ημερών έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Στρατιωτική παρουσία υπάρχει και είναι μάλιστα ισχυρή, όμως οι στρατιώτες δεν επεμβαίνουν.

«Ξέχνα την Τιενανμεν»
Όπως σχολιάζει, σχετικά, ο διεθνής αναλυτής του BBC John Simpson «είναι πλέον σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ και οι στρατηγοί του έχουν λάβει ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσινγκτον ότι λύση τύπου Τιενανμέν - δηλαδή ανάκτηση του ελέγχου πυροβολώντας στο ψαχνό τους διαδηλωτές, στην προκειμένη περίπτωση είναι απλώς απαράδεκτη».
Ωστόσο, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας –τις πλέον βίαιες από τις αστυνομικές- έχουν αυξήσει τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 102 στα διάφορα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κάϊρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια. Επίσημος απολογισμός του αριθμού δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της διάλυσης που υπάρχει στις υποδομές της χώρας.

Αψήφισαν την απαγόρευση
Στο Κάιρο πολλοί διαδηλωτές αψήφισαν την επιβληθείσα απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές ώρες και στρατοπέδευσαν στην πλατεία Ταρίρ (Ελευθερίας), την καρδιά της αιγυπτιακής εξέγερσης. Η Κυριακή ξημέρωσε βρίσκοντας περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους σύντομα ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρωμένους στο κέντρο του Καΐρου να απαιτούν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου.
«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φωνάζουν οι διαδηλωτές, χλευάζοντας τον διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.
Καλούν μάλιστα τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα. Το σύνθηβμα που δονεί σήμερα την πλατεία Ταρίρ είναι: «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει».
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στον κέντρο του Καΐρου. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη χθες με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτήριο, το οποίο εκκενώθηκε ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου.

Εξεγέρσεις σε φυλακές
Στο μεταξύ η γενική αναταραχή έφερε εξεγέρσεις σε φυλακές. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες ενώ ισλαμιστές που κρατούνταν έγκλειστοι καθώς και φυλακισμένοι του κοινού ποινικού δικαίου δραπέτευσαν τη νύχτα μετά από εξέγερση σε φυλακές στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Λουκέτο στο Αλ Τζαζίρα
Μετά τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και το ιντερνετικό σκοτάδι, ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε σήμερα την αναστολή των εκπομπών του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο του το προσωπικό. Η κίνηση έχει στόχο να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού απαντά το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο και καταγγέλλει το κλείσιμο του γραφείου του στο Κάιρο.

Δεν πείθει η παραίτηση - παρωδία
Χθες, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, ο Χόσνι Μουμπάρακ, για πρώτη φορά στα 30 χρόνια εξουσίας του, διόρισε αντιπρόεδρο της χώρας και νέα κυβέρνηση. «Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι χαρακτηρίζοντας άχρηστους τους διορισμούς του αντιπροέδρου και του νέου πρωθυπουργού και ζητώντας το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει το συντομότερο σε εκλογές.

Νέο Σύνταγμα
«Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων, όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο Αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει» τόνισε και ζήτησε νέο Συνταγματικό Χάρτη για τη χώρα. «Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», πρόσθεσε.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και επαναπατρισμός
Πολλές χώρες έχουν ήδη εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες ή να ετοιμάζονται για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους. Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Και η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Το ευρω-ομόλογο... ενώνει

Γερμανοί, άγγλοι, γάλλοι και ιταλοί βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που υπέγραψαν στο Στρασβούργο μία «Γραπτή Διακήρυξη» για την ανάγκη έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Βάζοντας την υπογραφή τους, δεσμεύθηκαν να...προωθήσουν την εν λόγω διακήρυξη στα εθνικά τους Κοινοβούλια, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσον το δυνατόν συντομότερα κι άλλες υπογραφές πολιτών, από τις 27 χώρες της Ε.Ε.
Η διακήρυξη έχει «άρωμα Ελλάδος», αφού την περιφορά της, για συλλογή υπογραφών, είχε αναλάβει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός, συνεπικουρούμενος από τη βουλευτή της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου και τον κύπριο βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. Χρ. Πουργουρίδη.
Δείγμα εθνικής-κοινοβουλευτικής ομοψυχίας αποτελεί το γεγονός ότι την υπογραφή τους, για την έκδοση ευρω-ομολόγου, έβαλαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκης και Ν. Δένδιας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
Εκτός Ελλάδος, το ευρω-ομόλογο ενώνει...

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Στον αέρα η επίσκεψη της Χίλαρι

Η δυστοκία για την ανακοίνωση της επίσκεψης της κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα οφείλεται στο γεγονός ότι όλων τα μάτια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι στραμμένα στην... Αίγυπτο.

Ηδη ακούγεται πως η προγραμματισμένη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στη...Σόφια δεν θα γίνει. Πάντως, εάν τελικά επισκεφθεί την Ελλάδα όπως επιθυμεί, θα παραμείνει στη χώρα μας 36 ώρες, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οχι, δεν προβλέπεται τετ α τετ με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη...

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Μια "τρόικα" πσω απ΄το "όχι" στη συγχώνευση Aegean-Olympic Air.

Μια... «τρόικα» βρίσκεται πίσω από το ναυάγιο στη συγχώνευση Aegean-Olympic Air.

Πρόκειται για τους τρεις επίκουρους καθηγητές, δύο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας του Αιγαίου, που...
αποτέλεσαν τη νομική ομάδα κρούσης των πιλότων της παλιάς Ο.Α. στην προσφυγή που κατέθεσαν στη Ε.Ε. Οι δύο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ. Γεραπετρίτης, Λ. Αθανασίου) ανέλαβαν την επιχειρηματολογία με βάση το δίκαιο του εμπορίου και του ανταγωνισμού.
Ο τρίτος (Α. Παπαθεοδώρου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ετοίμασε το οικονομετρικό μοντέλο-«εργαλείο» που υπέβαλαν οι πιλότοι στην Ε.Ε. Αποδείχθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα οικονομικοί αφού η προσφυγή κόστισε 31.000 ευρώ.
Ο δε αντίπαλός τους (το νομικό γραφείο Freshfields με 2200 δικηγόρους στη δύναμή του) αποδείχθηκε looser σε θέματα αερομεταφορών αφού, πριν την υπόθεση Aegean-Olympic, είχαν χάσει και εκείνη των ιρλανδικών Aer Lingus-Ryanair.

*Υστερα από τόσα «νταραβέρια» με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η Ελλάδα αποκτάει τεχνογνωσία στις προσφυγές...

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών για τους απεργούς πείνας

Δεν είδαν,δεν άκουσαν..

Ανακοίνωση δημοσιοποίησε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων μεταναστών στην Ελλάδα από το 2002, απαντώντας στη...σωρεία επιθέσεων που δέχθηκε από μέρος των ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους, σύμφωνα με τις οποίες αποτελεί τον διοργανωτή της κατάληψης της Νομικής από τους 250 απεργούς πείνας.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών στήριξε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των 300 μεταναστών απεργών πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Η μαχητική αυτή κίνηση διαμαρτυρίας είχε ως αποτέλεσμα τη γνωστοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής ή χωρίς χαρτιά» αναφέρεται, αλλά διευκρινίζεται: «Δεν είχαμε όμως καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή τη μετακίνηση ανθρώπων από την Κρήτη όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από διάφορα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους απεργούς ότι πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια με κινδύνους παρεκτροπών, που δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση των αιτημάτων τους».
Απαντώντας σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Φόρουμ χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζεται ότι το Φόρουμ δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από κανέναν. Συμμετέχει όμως ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όποτε μπορεί και έχει πάρει δωρεές από σχολεία, ιδρύματα και άλλους φορείς.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ούτε στελέχη, ούτε δικά του γραφεία και φιλοξενείται σε χώρους των μελών του. Ένα από τα αιτήματά του εδώ και χρόνια είναι να υπάρξει επίσημη χρηματοδότηση (από τμήμα του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες την ανανέωση της άδειας παραμονής τους), ώστε να καταστεί δυνατή η εκπροσώπησή τους» αναφέρεται, θίγοντας μια από τις βασικές ελλείψεις στην Ελλάδα στην ένταξη μεταναστών. Στα άλλα κράτη της ΕΕ-15, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οι οργανώσεις μεταναστών χρηματοδοτούνται από το κράτος αφού θεωρούνται συνομιλητές στα μέτρα που λαμβάνονται γι αυτούς.
Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διευκρινίζει ότι δεν ανήκει σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, ότι υποστηρίζει το νόμο για την χορήγηση ιθαγένειας καθώς αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα μέτρα ένταξης και ότι έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στο νόμο 3386/2005 για τη νομιμοποίηση, τα προβλήματα του οποίου αποτελούν την αιτία της κατάστασης που ζούμε σήμερα. Τέλος, σημειώνει ότι η επίθεση κατά του προέδρου του κ. Αχμέτ Μοαβία έχει ως στόχο να χτυπηθεί η εκπροσώπηση των μεταναστών και η παρουσία τους ως συνομιλητών στη μεταναστευτική διαδικασία.

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας - Βοσνίας Ερζεγοβίνης

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβουτόγλου στη Μπανιαλούκα, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στη Σερβία.

Ο προεδρεύων του...συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς (σ.σ. εκπροσωπεί τη σερβική εθνότητα) αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ διότι η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε, να μην υπάρχει, στο χώρο όπου έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, σημαία της σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska).
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του Ραντμάνοβιτς χαρακτηρίζεται "ανεπίτρεπτη" η συμπεριφορά της τουρκικής αντιπροσωπείας και αναφέρεται ότι "επιπρόσθετος λόγος για να μην γίνει δεκτός, από τον πρόεδρο της Βοσνίας, ο Νταβούτογλου ήταν και το γεγονός ότι έφτασε στο προγραμματισμένο ραντεβού με καθυστέρηση 75 λεπτών".
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επισκέπτεται τη Βοσνία για να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των τριών εθνοτήτων ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του κράτους. Στη Μπανιαλούκα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα με την πρωτοβουλία για διάλογο δεν προσπαθεί να ευνοήσει οποιοδήποτε από τα τρία μέρη.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντόντικ, ο Αχμέτ Νταβουτόγλου δήλωσε ότι "η κατάσταση στη Βοσνία αποτελεί πρόκληση για όλους όσους ζουν στην περιοχή διότι η χώρα αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σταθερότητας στα Βαλκάνια". Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνοχή, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη της Βοσνίας και επισήμανε ότι υπάρχει έντονο τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

Για το πλήρες δημοσίευμα πατήστε εδώ.